Some like it hot

P2231066

“Hei meillä ois helmikuussa blogimiitti, mutta teidän pittää kyllä saada se blogi pystyyn ennen sitä tai ette saa tulla juhliin.” Tällaisen pienen kiristyksen saattelemana todellakin saimme kutsun Kokit ja Potit – Hannelen emännöimään ruokablogitapaamiseen. Useasti olemme Oulussa järjestetyissä kokoontumisajoissa olleet mukana hang around -tyyppeinä, mutta tällä kertaa tälle siipeilylle oli näköjään päätetty laittaa piste. Eikä siinä mitään, kai tämä oli todellakin sopiva rohkaistumisen paikka blogin aloittamiseksi.

Illan teemaksi oli valittu oi niin ihana chili ja bloggarijoukko kokoontui lauantaisena iltana upeaan Kokit ja Potit päämajaan. Näin virallisesti ensikertalaisena ruokablogitapaamisessa oleminen hieman jännitti allekirjoittanutta, mutta eivätpä asiat olleet muuttuneet mihinkään hang around -vaiheesta vaikka enemmän kameran kanssa sai heilua kun parhaani mukaan yritin dokumentoida pöydän antimia. Emännän lisäksi mukana menossa olivat Pastanjauhajien RosmariiniPeruspöperöä Virpi miehensä ja hyvän ystävänsä kera, (Diplomi)-insinööri Pekka, Kokkeillaan blogin Kotiharmi, Soppaa ja silmukoita -MarjaCampasimpukkaMakuja kotoa -Heidi ja Kardemumma Sokerikukkasista.

Chili on yksi meidän ehdoton suosikkimme, jota käytämme melko usein ruoanlaitossa. Siksi illan tarjoilu oli oikein mieluisa ja herkkujen chilisyys vaihteli mukavasti hennosta chilin lämmöstä aina myös puhalluttavaan huulien poltteeseen.

P2231050

Soppaa ja silmukoita oli loihtinut mukavan rapsakan nuudelisalaatin höystettynä pinjansiemenillä.

P2231065

Kokkeillaan tarjoili aivan loistavan makuparin: shoppashotti paahdetuista kasviksista ja vuohenjuustomoussea tarjoiltuna hapankorpulla kera chili-paprikahillon. Olen pitkään ollut todella epäileväinen juustojen suhteen, mutta hiljalleen nekin ovat alkaneet maistua. Vuohenjuusto on aina ollut yksi näistä emmääoikeintiiätykkäänkö -tapauksista juustorintamalla, mutta tämä vuohenjuustomousse oli todella hyvää ja koko paketti mukavan suolaisen ja makean vaihtelua. Ja ne hienot lusikat! Tahtoo!

P2231057

Makuja kotoa -Heidi toi pöytään makisushia, jossa chili esiintyi chilimajoneesin muodossa. Rakastan sushia niin kuin myös avomieheni ja näitä tulikin napsittua useampi kappale illan aikana. Pitänee itsekkin kokeilla useammin vähän “normaalista” poikkeavia susheja eikä aina vääntää sitä perussettiä.

P2231070
P2231048

Virpi Peruspöperölästä värkkäsi paikan päällä ihanan suolaisia ja chilisiä feta-chilileipäsiä, jotka olivat maistuvan rapsakoita suoraan uunista tulleina. Näitä teen varmasti itsekin, niin yksinkertaisen hyvää. Lisäksi Virpi oli tehnyt chilifudgea, joita meni salakavalasti kurkusta alas ja Virpin hyvä ystävä oli tuonut maisteltavaksi tulista raakasuklaata.

P2231045

Välillä sitten naposteltiin Campasimpukan tuomia ihania suklaakeksejä sekä chilimaustettuja manteleita. Paahdetut ja maustetut mantelit, ovat ne sitten makeita tai suolaisia, ovat aivan loistavaa pikkusyötävää.Makealla osastolla liikkui myös Sokerikukkasia, joka tarjoili niin kauniin näköisiä macaronseja, että ei olisi millään kehdannut edes syödä yhtään, toki söin ja hyvää oli. Kuvaa ei tämä amatööriblogisti kuitenkaan kaiken mussutuksen keskellä muistanut ottaa, pahoittelut tästä.

Possu
Jaatelo

(Diplomi-)insinöörin keittiössä Pekka paisteli pannulla korealaista possun kylkeä, joka nautittiin salaatinlehteen käärittynä. Ihanan makea ja chilinen maku ja ennen kaikkea mureaa lihaa! Tämän hotkin myös kitusiini ennen kuin kerkesin kuvaa ottamaan, mutta kiitokset Pekalle kuvasta. (Diplomi-)insinööri toimitti pöytään myös herkullisen jälkiruoan: chilibrownien chili-kanelijäätelöllä sekä hunaja-chili-kanelimaustettuja manteleita. Olen useamman kerran onnekseni päässyt maistamaan Pekan jälkiruokia ja ne eivät petä koskaan, kuten ei tämäkään. Söin kaiken, kiitokset siis Pekalle jälleen kuvasta!

P2231075

Unohtamatta illan emäntää voin sanoa, että Kokit ja Potit tarjoilu ei jättänyt kylmäksi. Hannele taiteili pöytään riisipaperiin käärittyjä kasviksia ja revittyä ylikypsää possunniskaa. Kääryleitä dippailtiin kolmeen erilaiseen kastikkeeseen (en valitettavasti enää tarkalleen muista mitä sooseja ne olivat, mutta chiliä totta kai oli mukana) ja olihan se hyvää. Riisipaperia emme ole koskaan kokkailuissa käyttäneet, mutta tämäkin jääne mieleen hyvänä vinkkinä jos sormiruokia tulevaisuudessa väsäämme.

P2231072

Kokit ja Potit oli ollut ennen blogitapaamista yhteydessä Chilikauppaan, josta olikin saanut loistavia pieniä maistiaiseriä erinäisiä tuotteita kuten chilimaustetut valkosipulit, chilisuklaata, miedompia ja todella tulisia karkkeja sekä Höökipulveria eli chilillä höystettyä salmiakkijauhetta. Tätä Höökipulveria käyttäen Hannele oli tehnyt sopivaksi välidrinkiksi salmiakkisen juoman, joka herätti keskustelua. Henkilökohtaisesti pidin juomasta todella paljon ja yritin salaa imeskellä lasin reunusta koristavaa salmiakkijauhetta, mutta typerältähän sitä kuitenkin näytti. Illan kuluessa suoritettiin myös arvonta, jossa palkintona oli Chilikaupan tuotteita, mutta eihän arpaonni suosinut meitä kumpaakaan.

Niin mitäs me Ghettolasta sitten tarjoillimekaan! Yritin penkoa ruokakirjoistamme ja netistä jotakin uutta ja hienoa chilistä syötävää, mutta silmiin ei osunut yhtään innostavaa reseptiä. Avokkini heitti ilmoille erään viime kesänä kokeilemamme ruoan, jonka kuitenkin mielessäni tyrmäsin liian tylsänä. Hetken kuitenkin ajatusta pyöritellessäni totesin, että eihän sitä aina tarvitse olla niin hienoa ja erikoista, pääasia, että ruoka olisi hyvää. Eli päätimme tuoda kinkereihin filippiiniläiset ribsit eli Romy’s Ribs luumu-inkivääribarbecuekastikkeella. Kyseinen resepti päätyi ensikokeiluun viime kesänä grillikauden ollessa kuumimmillaan ja siitä tuli heti yksi grillisuosikeistani. Resepti löytyi avomieheni USA:sta tuomastaan Barbecue Biblestä, joka on meillä kesäisin kovassa käytössä. Koska kyseessä oli kuitenkin helmikuu päätimme tehdä ribsit uunissa, kuten olemme joskus aikaisemminkin tehneet lumivuoren peittäessä grillauspaikkamme.

P2231040

***

Romy’s Ribs filippiiniläisillä mausteilla

2 isohkoa porsaan ribsriviä

2 dl soijakastiketta

yhden appelsiinin raastettu kuori ja mehu

yhden sitruunan raastettu kuori ja mehu

yhden limen raastettu kuori ja mehu

1 tuore sitruunaruohon varsi (ei välttämätön)

1 rkl tuoretta hienonnettua inkivääriä

2 hienonnettua valkosipulinkynttä

1 rkl paprikajauhetta

2 tl Szechuanpippuria

2 tl korianterinsiemeniä

2 tl juustokuminan siemeniä

2 tl sinapinsiemeniä

1 tl fenkolinsiemeniä

1 tl kuivattua punaista chiliä tai cayennepippuria

2 tl ruskeaa sokeria

2 tl suolaa

Poista ribsrivien luupuolella oleva ohut kalvo. Irrota kalvoa aluksi hieman veitsellä kunnes saat kalvosta sormilla otteen, tämän jälkeen kalvon pitäisi irrota kokonaisena varovasti vetäen. Aseta ribsit isoon vuokaan.

P2221022

Yhdistä tehosekoittimessa soijakastike, appelsiinin raastettu kuori ja mehu, sitruunan raastettu kuori ja mehu, limen raastettu kuori ja mehu, kuoritut ja karkeasti pilkotut sitruunaruohon varret, kuorittu ja karkeasti hienonnettu inkivääri sekä karkeasti hienonnetut valkosipulinkynnet. Sekoita tehosekoittimella seosta kunnes se on tasaista. Kaada marinadi ribsien päälle ja kääntele ribsejä kunnes ne peittyvät joka puolelta marinadilla. Anna ribsien marinoitua peitettynä jääkaapissa kuudesta kahdeksaan tuntia. Me olemme useasti antaneet ribsien marinoitua yön yli, mutta tämä ei ole välttämättömyys. Käännä ribsit kerran marinoinnin aikana, jotta molemmat puolet ribseistä marinoituvat hyvin.

Yhdistä maustemyllyssä tai morttelissa paprika, Szechuanpippurit, korianterinsiemenet, juustokuminan siemenet, sinapinsiemenet, fenkolinsiemenet, kuivattu chili, ruskea sokeri ja suola. Jauha mausteet hienoksi jauheeksi. Mausteiden jauhamisessa arvokkaaksi apuvälineeksi meillä on noussut vanha kahvimyllymme, soveltuu loistavasti mausteiden jauhamiseen.

P2231031

Ribsien marinoituessa valmista luumu-inkivääribarbecuekastike.

Luumu-inkivääribarbecuekastike (valmista kastiketta n. 2 dl)

4-5 luumua

1 rkl tuoretta hienonnettua inkivääriä

1 tuore sitruunaruohon varsi (tai kuorimaveitsellä leikattu pala sitruunankuorta)

1 punainen chili

2 kevätsipulia (varret sekä itse sipulit)

1 iso valkosipulinkynsi

2 rkl soijakastiketta

2 rkl ketjap manista (makeaa soijakastiketta)

2 rkl hunajaa

1 rkl riisiviinietikkaa

2 tl sitruunamehua

 

Poista luumuista kivet ja karkeasti pilko luumut. Kuori ja hienonna inkivääri karkeasti. Kuori ja karkeasti hienonna sitruunaruoho. Hienonna karkeasti myös chili, kevätsipulit ja valkosipulinkynsi. Laita pilkotut ainekset kanttilaan ja lisää joukkoon myös loput kastikkeen aineksista. Kaada kattilaan reilu desilitra vettä. Kiehauta ainekset ja laske sen jälkeen levyn lämpöä, anna poreilla hiljaa n. 10 minuuttia kunnes luumut ovat pehmenneet. Kaada seos tehosekoittimeen, sekoita tasaiseksi kastikkeeksi ja kaada takaisin kattilaan. Maista ja lisää tarvittaessa lisää soijakastiketta, hunajaa tai sitruunamehua. Kastikkeen tulisi olla makeaa, hieman hapanta ja mausteista. Jos kastike on liian paksua lisää siihen hieman vettä. Kiehauta vielä kastike, sen voi tarjoilla ribsien kanssa joko kuumana tai huoneenlämpöisenä.

P2231030

Ribsien marinoidutta poista ne marinadista ja kuivaa niitä hieman talouspyyhkeellä. Hiero aiemmin maustemyllyssä hienonnettu mausteseos ribsien molemmille puolille. Laita uuni lämpenemään 150 °C (muista, että uunit ovat yksilöllisiä, meidän uudessa tehokkaassa uunissa pidin lämpötilan n. 130 °C). Kääri jokainen ribsirivi folioon omaksi paketikseen. Ennen kääreen tekemistä voit halutessasi valella ribsejä aiemmin tehdyllä barbecuekastikkeella, tämä ehkäisee ribsien kuivumista paistovaiheessa vaikka itse folio jo pitää kosteuden paketissa melko hyvin.

P2231039

Aseta ribsit uunipellille ja uunin ollessa tarvittavassa lämpötilassa laita ribsit uuniin. Paista ribsejä noin kolme tuntia. Voit välillä tarkistaa kypsyystilanteen ja varmistaa, että ribsit eivät pääse kuivumaan kurkistamalla kääreen sisälle. Riippuen ribsirivin koosta ne saattavat kypsyä aikaisemminkin, kypsien ribsien liha irtoaa helposti luusta. Ota kypsät ribsirivit kääreistä ja aseta ne takaisin uunipellille, valele niitä vielä hieman barbecuekastikkeella. Laita uunin grillivastus päälle ja nosta uunin lämpötila 250 °C. Käytä ribsit uunissa niin, että ne vielä saavat hieman paistopintaa, mutta varo kuivattamasta niitä. Ota ribsit uunista ja leikkaa tarjoiluannoksiksi (tosin tässä vaiheessa lihan pitäisi olla niin kypsää, että rivit melkein hajoavat käsiin) ja kaada niiden päälle hieman luumu-inkivääribarbecuekastiketta. Nauti!

Ribs

***

Olin niin touhuissani kaiken ruoan keskellä, että kuva jäi taas meidän tuotoksesta uupumaan, mutta Pekka pelasti jälleen päivän, kiitokset! Sen verran onnistumisesta, että suoritus ei mennyt ihan nappiin. Sen verran ribsit kärsivät kai kuljetuksessa meidän luota juhlapaikalle, että ne eivät olleet enää parhaimmillaan vaikka pinnan otimmekin niihin uunissa vasta Kokkipottilassa. Parasta olisi tosiaan saada ribsit tarjolle heti ja ennen kaikkea ribsien grillissä valmistaminen tuo oman tärkeän makunsa tähän ruokaan.

Mutta iso kiitos illan emännälle ja kaikille mukana olleille! Pahoittelut tästä kauheasta tekstiryöpystä, tämä tuore bloggari hakee vielä omaa tyyliään. Ja mukana olleet bloggarit: antakaa anteeksi ja korjatkaa jos löytyy virheitä illan tarjoiluista!

Advertisements

~ by r1ksu on 29/02/2012.

14 Responses to “Some like it hot”

  1. Ribsit oli oikein maistuvia, kiitos! Pitää joskus kokeilla näitä itsekin :)

  2. Mahtavaa, ohje ribseihin! Oli parhaimmat ikinä syömäni.

  3. Hyvä jos maistui! Oli näköjään postaus karannut julkiseksi ennen kuin sain sen hiottua valmiiksi, mutta nyt se ainakin on kuosissa.

  4. Eläissäni en ole syönyt noin hyviä ribsejä! Nämä tuoksuvat jonain päivänä vielä meidänkin keittiössämme.

  5. Teidän ribsit on aina ihan parhaita! Ootte muutenkin mun grilliruokajumalia :) Ja siis nämäkin olivat erittäin hyviä, vaikka grillipintaa niissä ei ymmärrettävistä syistä ollutkaan.

  6. No tuo parempi puolisko on enemmän ehkä se grilliruokajumala, minä olen siinä hommassa vain sous-chef :D

  7. Kun seuraavan kerran teette näitä ribsejä niin saa laittaa viestiä, jossa lukee: tulkaa syömään. Käsittämättömän hyviä.

  8. Nuo ribsit oli kyllä ihan törkeen hyviä! Kiitos muuten kirjavinkistä. Mies toi samaisen opuksen tuliaiseksi reissultaan. Viikonloppuna lämpötilan pitäis olla plussan puolella, joten eiköhän sitä vois laittaa weberin pöhisemään ja avata grillikauden :).

  9. Hyvän kirjan hankitte, siinä on kyllä valtava määrä erilaisia vaihtoehtoja, ei tarvi aina tehdä vain makkaraa ja pihviä :) meillä weber raukka joutuu vielä odottelemaan lumikasojen sulamista.

  10. Juuripa morttelissa jauhoin noiden ribsien kuivamausteita, tajuttoman järkyttävän erinomaisen hyvä tuoksu, tää ei voi olla pahaa… seczhuanin pippuri onkin itelle uusi tuttavuus kotikeittiössä. Ajateltiin vielä hifistellä ja noi ribsit saa olla nyt “brine”/suolamarinadissa ja sen jälkeen tuossa mauste marinadissa, jonka jälkeen 10 tuntia sous videssä (diy malli kun on tullut rakennettua) ja sitten pinta vaan grillissä. Saas nähä onko juhannuksena tyytyväinen maistelija :).

  11. Kuulostaa kyllä vallan mahtavalta! Brinet on todella käteviä lihan maustamisessa ja sous videllä voisi kuvitella tulevan mureaa tavaraa.

  12. Niin ja pisteet diy sous videlle :D

  13. Juu tuli kyllä aivan erinomaisen maistuvia ribsejä tällä reseptillä kiitos ! 80 astetta 10 tuntia sous videessä tuotta todella murean lihan, jopa niin murean että parin ohkasemman ribsin kanssa oli ongelmia saada ehjänä grilliin, seuraavaksi kokeiluun 68 astetta ja 24 tuntia :) . Minä kun olen tällänen insinöörikokki niin olen täysin hurahtanut tuohon sous videeseen. Se kun ei vaadi kokilta vuosien ammattitaitoa ja lopputulos on silti “täydellinen”. Maailma kaipaa halpaa sous videe haudetta se on täydellinen kaveri vähemmänkin insinöörihenkiselle kokille , tuo sous vide supremekin on vielä aivan liian kallis kaltaisilleni taviksille, itse rakentelemalla hinta on 100e huitteilla.

  14. Hyvä, että ribsit maistuivat! Meidän ystäväpiiristä löytyy ostettu sous vide -masiina, se on kyllä melkoinen ja yllättävän monikäyttöinen vehje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: