Kanakeitto thaimaalaisittain

Kirjakaupoissa pyöriessä sitä löytää itsensä useasti ruokakirjojen parista. Parasta tietysti on jos sattuu olemaan alennusmyynnit käynnissä. Näin kävi viimeksi kun avokkini bongasi ruokakirjojen alehyllystä David Thompsonin Thai Food -teoksen. Nimi oli minulle täysin tuntematon, mutta kirjan kirkuvan kirkkaat pinkit kannet jostain syystä saivat kirjan näyttämään houkuttelevalta (ei, lempivärini ei todellakaan ole pinkki). Esittelysivun mukaan Thompson on australialainen kokki, joka hurahti lomareissullaan thaimaalaisen keittiön antimiin ja on siitä lähtien toiminut thaikulttuurin sekä -ruoan lähettiläänä.

P3061113

No lyhyestä virsi kaunis: tämä kirja siis seurasi meitä kotiin ja olemme sen reseptejä hiljakseen tässä testailleet. Viimeisin arki-illan ruokakokeilu oli dtom jiw gai eli hot and sour soup of shredded chicken and lemongrass, vapaasti meidän käännöksenämme thaimaalainen kanakeitto. Muokkasimme myös reseptiä hieman muun muassa lisäämällä siihen nuudeleita, joita alkuperäisessä reseptissä ei ollut lainkaan.

***

Dtom jiw gai Ghettolan mukaan (kahdelle)

1 litra kanalientä

suolaa

ruokosokeria

4 siivua tuoretta galangalia (voi korvata inkiväärillä kuten me teimme)

2 tuoretta sitruunaruohon vartta

3 salottisipulia

2 kaffir-limen lehteä (kuivattuna ainakin löytyy joistakin kaupoista)

2 kanan rintafilettä

limemehua

kalakastiketta tai soijakastiketta

2 punaista chiliä

2-3 rkl tuoretta korianteria

1 nuudelilevy

Kiehauta kanaliemi ja mausta se hyppysellisellä suolaa ja ruokosokeria. Kuori galangal tai inkivääri ja siivuta siitä neljä keskipaksua siivua, lisää kanaliemeen. Leikkaa yhden sitruunaruohon kuiva ylävarsi pois ja pilko jäljelle jäänyt osa karkeasti, lisää kanaliemeen. Kuori ja karkeasti pilko kaksi salottisipulia ja lisää kanaliemeen. Lisää liemeen myös kaffir-limen lehdet. Anna kiehahtaa pari minuuttia, jotta lisätyistä aineksista irtoaa makua kanaliemeen.

Lisää kiehuvaan kanaliemeen kanan rintafileet ja anna liemen kevyesti kiehua kunnes kanat ovat kypsyneet, noin 5-10 minuuttia. Nosta kanan rintafileet liemestä, tarkista, että ne ovat kypsiä ja anna niiden hieman jäähtyä. Revi kypsä kana sormin suikaleiksi.

Siivilöi kanaliemestä aromia antaneet ainekset pois ja palauta liemi kattilaan. Kiehauta nuudelit paketin ohjeen mukaan, voit myös pätkiä niitä hieman lyhyemmiksi.

Poista toisen tuoreen sitruunaruohon kuiva ylävarsi ja hienonna varsi ohuiksi siivuiksi. Hienonna chilit ja kuorittu salottisipuli ohuiksi siivuiksi. Silppua tuore korianteri. Kiehauta maustettu kanaliemi.

Omassa annoskulhossa sekoita yhteen maun mukaan loraus limemehua, loraus kala- tai soijakastiketta ja hieman silpottua chiliä. Lisää kulhoon haluamasi määrä nuudelia, revittyä kanaa ja kaada kulhoon kiehuvaa kanalientä. Lisää vielä annoksen päälle siivutettua sitruunaruohoa, salotteja ja silputtua korianteria. Sekoita kevyesti ja nauti.

P3061102

***

Osa maustamiseen käytettävien ainesten määristä on vähän epämääräisiä sillä teimme tämän itsekin oman maun mukaan. Kalakastikkeen käyttöä arastelemme molemmat hieman, lorautin omaan annokseeni enemmän soijakastiketta ja kalakastiketta vain pari tippaa makua antamaan. Chilin kanssa kannattaa olla myös tarkkana, innostuin lisäämään sitä vähän turhan paljon ja liemestä tulikin melko ärmäkkää, toki hyvää, mutta vähempikin olisi riittänyt. Nuudelithan olivat meidän oma lisäyksemme, alkuperäinen resepti ei niitä kaivannut, mutta ajattelimme lisätä niitä tuomaan ruokaisuutta keittoon ja minusta se toimi varsin hyvin.

Olemme aikaisemminkin kokeilleet erilaisia Aasian suunnalta tulevia liha- tai kanaliemipohjaisia keittoja ja aina ovat maistuneet. Tämäkin “kanakeitto” sai aikaan mielihyvää.

Advertisements

~ by r1ksu on 08/03/2012.

2 Responses to “Kanakeitto thaimaalaisittain”

  1. Minä olen niin onnellinen tästä teidän blogistanne. Tämä on vielä parempi kuin etukäteen osasin arvella (vaikka odotukset olivat korkealla muutenkin). :)

  2. Heh no hyvä jos tykkäät :) kuvissa ois vielä reilusti parantamisen varaa, mutta pääasia, että jotenkin saa ruoat tänne selitettyä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: