Myöhäiset leipurit

Katsoimme tässä eräs ilta Aki Kaurismäen Le Havren. Erikoinen elokuva kuten melko monet Kaurismäen tuotannoista. En oikein osaa sanoa juuta taikka jaata tästä tuoreimmasta pätkästä, mutta erään sivuvaikutuksen elokuva sai aikaan: alkoi tekemään kauheasti mieli tuoretta patonkia. Varsinkin elokuvan alkupuolella patonkia kannellaan kainalossa karikatyyrisesti ranskalaiseen tapaan.

Mainittuani tämän sohvan toisella laidalla löhöävälle avokilleni hän totesi, että emme ole koskaan tehneet itse patonkia. Muita leipiä kyllä olemme tehneet ja suosimme usein muita viljoja kuin vain vehnää, mutta patonki oli jäänyt meiltä väliin eli nytpä sitä kokeilemaan. Siis tuumasta toimeen ja nopeasti löytyikin internetin ihmeellisestä maailmasta resepti ja avokkini pisti taikinan alulle. Tässä vaiheessa ajattelin, että patongin tekoon menee varmaan pari tuntia, mutta kuinka väärässä olinkaan kun tarkemmin luin reseptiä. Koko prosessiin kului melkein neljä tuntia ja kello alkoi lähestymään puoltayötä ennen kuin pääsimme maistelemaan tuoretta leipää. Lisäksi taikina olisi vaatinut yön yli tai vähintään usemman tunnin muhinutta juurta, jota meillä ei ollut, mutta päätimme yrittää pärjätä ilman sitä. Hätä ei lue lakia! Resepti on siis peräisin tältä sivustolta pienoisin muokkauksin ja teimme taikinaa pienemmän määrän, josta tuli kaksi patonkia.

 ***

Ranskalainen patonki (kaksi patonkia)

425 g vehnäjauhoja

255 g vettä

11 g suolaa

1 kukkurallinen tl kuivahiivaa

Sekoita kulhossa kädenlämpöinen vesi ja hiiva ja jatka niiden sekoittamista pari minuuttia. Lisää joukkoon suola ja vehnäjauhot ja sekoita jälleen pari minuuttia. Annan tämän jälkeen taikinan alun seistä 20 minuuttia.

Seuraavaksi vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia pöytätasolla. Taikinan pitäisi alkaa kiinteytyä ja olla hieman tahmeaa, mutta älä lisää siihen jauhoja. Aseta taikina kulhoon, peitä ja annan taikinan kohota 45 minuuttia (me laitamme taikinamme usein mikroaaltouuniin kohoamaan, taikina on vedolta turvassa ja lämpö pysyy tasaisena).

Ota taikina kulhosta pöytätasolle. Painele ja levitä taikina levyksi niin, että ilmakuplat poistuvat taikinasta, rullaa taikinalevy kasaan kuin rullaisit kääretorttua ja taita rulla vielä kaksinkerroin. Muotoile vielä palloksi ja palauta taikina kulhoon, peitä ja anna kohota 45 minuuttia. Toista taikinan levitys ja rullaus ja annan taikinan kohota peitettynä kulhossa 30 minuuttia, minkä jälkeen tee vielä kerran taikinan levitys ja rullaus ja anna sitten taikinan levätä pöytätasolla 10 minuuttia keittiöpyyhkeen alla.

Seuraavaksi muotoile taikinasta patonkeja. Jaa taikina kahteen yhtäsuureen osaan ja pyöritä taikina pöytätasolla palloiksi. Muotoile käsin taikinapallo pötköksi ja litistä sitten levyksi. Rullaa levy taas kuin kääretorttua ja pyöritä kämmenillä tiiviiksi. Pyöritä taikinaa pöytätasoa vasten kunnes rullauksessa syntynyttä saumaa ei enää näy ja patonki on noin reilun 30 cm pituinen. Toista toiselle taikinapallolle. Aseta muotoillut patongin leivinpaperin päälle, peitä kostutetulla keittiöpyyhkeellä ja anna patonkien kohota 45 minuuttia. Lämmitä uuni 225 °C ja käytä pizzakiveä jo sellainen löytyy. Aseta uuniin myös pieni vesiastia antamaan vesihöyryä. Paista patonkeja ensin 15 minuuttia, käännä ne uunissa vaakasuunnassa ympäri tasaisen paistotuloksen saamiseksi ja paista toiset 15 minuuttia (meillä riitti 10 minuuttia, muista uunien yksilöllisyys!), yhteensä siis noin 30 minuuttia. Anna patonkien jäähtyä hieman ennen leikkaamista.

***

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Emme omista monitoimikonetta (vielä ainakaan) eli teemme kaikki taikinan vaivaukset käsivoimin ja taikinat ovat aina pääosin onnistuneet hyvin. Tämänkertaisessa leipomisessa hieman lyhensimme lopussa kohotusaikoja sillä kello todellakin alkoi olemaan melko paljon, varsinkin näin työaamuisin ennen kukonlaulua heräävälle. Kannatamme kuitenkin erityisesti leipomisessa tarkkojen reseptien noudattamista ja leivän valmistuksessa taikinan kohottaminen ja vaivaaminen ovat erityisen tärkeitä.

Patongit onnistuivat kuitenkin todella hyvin, rapsakka pinta ja sisältä kuohkea ja pehmeä. Tuoreeltaan voinokareen kanssa todella hyvää, vaikka minulta meinasi loppua usko ja patonginhimo kesken valmista tuotetta odotellessa. Toki olihan se vähän outoa mussuttaa pelkkää patonkia lähellä puoltayötä, mutta keittojen ja pastojen kanssa toimii tämä omatekoinen patonki varmasti loistavasti!

P3301576
Advertisements

~ by r1ksu on 04/04/2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: