BBQ season opening!

Mt. Weber oli päässyt siihen tilaan, että pääsimme aukaisemaan grillauskauden. Mt. Weber on siis lumikasa, jonka kiinteistöhuolto kasaa joka talvi ghettomme grillauspaikalle ja jonka sulaminen on aina kevään Suuri Tapahtuma.

Ghetto
Viime kesä meni mainion BBQ-biblen oppeja soveltaessa, mutta siitä oli alkanut loppumaan jo suurimmat inspiraation lähteet joten piti kokeilla jotain uutta. Pikainen googlaus kertoi että Cheryl Alters Jamisonin “Smoke and Spice” olisi jonkinsortin referenssiteos, joka olikin silmää nopeammin amazon-storesta ipadissa (ghetossa ollaan melko hi-tech).

Kyseinen opus haukkuu aluksi kaasugrillit turhiksi kapistuksiksi, koska käyvät liian kuumana joten alku kyseisen eepoksen kanssa oli lupaava. Olen täysin samaa mieltä! Kuulemma pitäisi olla jokin “wood fired pit” että olisi oikeaoppista, mutta koska pihalla on betonia ja asfalttia, jouduimme tyytymään weberiin ja opettelemaan miten se saadaan käymään tarpeeksi kylmänä. Oikea lämpötila bbq-hommiin on eepoksen mukaan siinä 100-120C, mutta viime kesien kokemus puhuu että Weber ajelee normaalisti 200C:n hujakoilla. Piti siis opetella BBQ-tekniikat uusiksi.

Siinä tuusatessa ja säätäessä saimme weberin lämpötilan heilumaan 150C:ssä, joka onnistui muutamilla tempuilla:

  • Piippusytytin vain puolilleen dinosaurushiiliä
  • Rasvankeräilyastia täyteen vettä
  • Weberin ilmanpäästöaukko (se joka on kannessa) täysille auki
  • Weberin ilmanottoaukko (se joka on pohjassa) ihan juuri ja juuri raolleen, mutta kuitenkin sen verran raolleen ettei kapistus sammu.
  • Märkiä savustuslastuja grilliin tasaisin väliajoin. Ghetossa grillatessa tässä on sekin hyvä puoli että naapureille tulee ilmeisen selväksi mitä tapahtuu lähipiirissä.

Yksi asia mikä pitää muistaa on se, että Weberin mukana tulevat “brikettitelineet” ovat täysin turhia kapistuksia. Meillä hiilet vain kipataan toiselle laidalle weberiä.

Koska kyseessä oli hätäinen kauden avajainen, meillä ei ollut mitään yön yli rubissa ollutta sianniskaa grillattavaksi. Oli siis tyydyttävä hätäisempiin eväksiin ja tällä kertaa teimme BBQ-burgereita. Vastoin yleistä käytäntöä väsäsimme BBQ-burgerit epäsuoralla lämmöllä ja näin se sujui pihvien teko 7:ään burgeriin:

Jauhelihataikinaan (1.5 kg) heitellään puolikas hakattu sipuli ja pari hakattua vihreää chiliä. Sekoitellaan mössö ja siitä sitten asetelleen 7 pihviä. Burger-pihvissä on ensiarvoisen tärkeäätehdä pihvistä keskeltä vähän kovera, joska se nousee weberissä ja tällä tavalla siitä saa jotakuinkin tasaisen. Puristit tietenkin jauhavat jauhelihan itse parhaaksi näkemistään ruhon osista, mutta tällä kertaa ei kyetty perus nauta-jauhelihaa gourmeempaan.

Burger-pihvit sitten maustettiin rubilla, johon tuli 5rkl paprikajauhetta, 1.5rkl mustapippuria (myllystä tokkiinsa), 1.5rkl karkeaa suolaa, 1.5rkl sokeria, 2tl chilijauhetta, 2tl valkosipulijauhetta, 2tl sipulijauhetta ja 1tl cayennea. Rubaamisen jälkeen pihvit kelmuun ja jäkikseen odottelemaan savustusta.

“Mop-sauce” tuntuisi myös olevan yksi niistä jutuista joka tämmöisin BBQ-hommiin kuuluu.

Moppauskastike muodostui näppärästi – kattilaan heiteltiin puoli tölkkiä teollisuuslageria, puolidesiä siiderietikkaa, 2rkl öljyä, 1 valkosipulinkynsi hakattuna, 1.5tl worchestershireä, 1.5tl tuota edellämainittua rubia tai jämät mitä on jäänyt pihvien maustamisesta.

BBQ-burgereiden ollessa kyseessä, tarvittiin myös BBQ-kastike. Smoke and spice opasti Ranch-soosiin, joka muodostui näin:

Nakkelimme blenderiin 2 sipulia, 2 jalapenoa, 2 punaista chiliä, 8 valkosipulikynttä. Surrrrr.

Seuraavaksi kattilaan öljyä maun mukaan ja blenderin sisältö sihisemään kattilaan muutamaksi minuutiksi. Kun pannulla alkaa olla valmista, alkoikin kunnon kaappientyhjennys ja mössö saa kaverikseen pari desiä ketsuppia, 1.5dl worchestershireä, 1.5dl kahvia (keittimestä, ei jauhetta..), reilu 0.5dl tummaa sokeria, 0.5dl siiderietikkaa, 0.5dl sitruunamehua, chilijauhetta maun mukaan, pari ruokalusikkaa sinappia, 1.5tl juustokuminaa ja 1.5tl suolaa. Kyseinen sotku sai porista levyllä 40 minuuttia jonka jälkeen komeus blenderiin ja se on siinä. Kämpässä tuoksui tässä kohtaa Amerikka.

Soosia tuli melko miehekäs määrä, jota on ehdottomasti liikaa 7 burgeriin, mutta tuota voimme käytellä myös seuraavissa bbq-sessioissa. Soosi kestänee pakastamista ja kestää pari viikkoa ainakin jääkaapissa.

Sitten asiaan eli weber tulille ja asiaankuuluviin korkean verotuksen oheistoimintoihin. Samassa kun kaadoimme hiilet toiselle laidalle weberiä, laitoimme rasvankeräilijän hiilien kaveriksi grilliin toiselle puolelle täytettynä vedellä. Kun grilli alkoi olla 150C korvilla, laitoimme pihvit rasvankeräilijän yläpuolelle mahdollisimman kauas hiilistä. Samalla heittelemille hiilien päälle reilun kasan savustuslastuja. Sitten vain kansi kiinni ja toivomaan että lämpötila pysyy tarpeeksi alhaisena. Pihviä kuuluu epäsuoralla lämmöllä paistaa niinkin pitkään kuin 1h-1h15min. Parin kymmenen minuutin välein moppasimme pihviä moppauskastikkeella ja samalla lisäilimme savustuslastuja. 15min ennen valmistusta pitää tietenkin pihvien päälle heitellä cheddar-siivut, koska cheezeburgerit ovat trendikkäitä ja naapurin ikkunasta prosessia seurasi kissa, joka ilmeisesti uteli “I can has cheezburger??”.

Kun pihvit olivat valmiita, tällä kertaa menimme ihan perusmeiningillä ja pihvin kaverina burgerin välissä oli vain tomaattia, suolakurkkua, salaatinlehti, majoneesia ja bbq-kastiketta.

Sämpylät oman maun mukaan. Me googlasimme “best hamburger buns recipe” ja tällä kertaa Internet petti meidät. Ei ollut hyvä haku se, mutta kyllähän ne kuitenkin hampurilaissämpylöistä kävi. Tässäkin kohtaa voinee hienostella ja säätää loputtomiin.

Cheezburger

(Kuva: Johtaja Markkanen)

Pihveistä tuli yllättävän meheviä ja tällä kypsennysmenetelmällä myös hameväki pysyi tyytyväisenä. Perinteisin menetelmin tulee yleensä kitinää siitä miten liha ollessaan juurikin sopivan punaista on muka liian raakaa…

Advertisements

~ by mossman666 on 17/05/2012.

3 Responses to “BBQ season opening!”

  1. kuulostaa kovin tutulta, että Weberi puhisee täysillä – asia lienee perintöä ajasta, jolloin jokaisessa kunnon autossa oli tupla-Weberit ja kaasu pohjassa sai kunnon kyydit.No näiden grillien kanssa on tosiaan sellainen juttu, että piippua ei tartte ladata kukkuroilleen. Toinen juttu, jos ihme kipot on vielä tallessa, täyttää ne hieman vajaiksi, niin grilliin saa sellaisen aika sopivan 120 – 150 asteen lämpötilan Celsius asteikolla. Jos potku loppuu, niin laittaa 2 – 3 brikettiä per kippo lisää, niin toimii edelleen.Itse olen ihmetellyt, että millä mä saan sinne sen 250 astetta, mikä oli aina ennen Weberiä se grillin peruslämpö…

  2. Joo melkoista taiteilua se tuntuu olevan hiiliWeberin käyttäminen näin sivusta seuranneena. Jätän sen suosiolla miesväelle.

  3. […] Smoke, the Real Way to Barbecue (Cheryl and Bill Jamison) eBookista, jota käytimmekin jo kerran aikaisemmin. Opin tästä repseptistä pari asiaa, palaan niihin postauksen […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: