Sunnuntaikanaa

Pitkään pidin kanan rintafilettä parhaana muotona syödä kanaa, mutta voi kuinka väärässä olinkaan. Avokkini, joka nyt siis tunnetaan tässä blogissa mossman666 nimimerkillä :), opetti minut ymmärtämään, että kaikki liha luun vieressä on sitä parhaimman makuista lihaa. Nykyään suosikkini kanan suhteen ovat “nuijat”, englanniksi paremmin ilmaistuna siis chicken drumsticks. Mutta toisena ehdottomana suosikkina on kokonainen kana. Yritämme yleensä pitää pakastimessa lähtövalmiina kokonaista kanaa, joka on helppo valmistaa kuten teimme tässä eräs sunnuntai. Edellisen päivän ennakointia tämä resepti vaatii, mutta vaikea se ei ole missään suhteessa. Ohjeet olemme löytäneet Thomas Kellerin opuksista Ad Hoc at Home ja Bouchon. Yhdistimme teosten kaksi eri ohjetta eli suolaliemessä maustuneen kanan ja uunikanan reseptit.

P5161700

***

Kokonainen kana uunissa eli Oven Roasted Chicken

 

Suolaliemi kanalle:

1 sitruuna 

5 laakerinlehteä

tuoretta persiljaa

tuoretta timjamia

reilu 1 rkl hunajaa

3 valkosipulin kynttä

5-8 kokonaista mustapippuria

reilu 1 dl karkeaa merisuolaa (0,5 cups)

2 l vettä

 

1 kokonainen maalaiskana

 

Viipaloi sitruuna. Kuori valkosipulin kynnet ja litistä niitä veitsen sivulla, maku irtoaa niistä näin paremmin. Heinonna karkeasti kourallinen tuoretta persiljaa ja saman verran tuoretta timjamia. Yhdistä kaikki ainekset isossa kanttilassa (kattilan kannattaa olla niin iso, että kokonainen kana mahtuu siihen), peitä kattila kannella ja kiehauta lientä noin minuutin ajan. Sekoita lientä lopuksi, että suola liukenee kokonaan liemeen. Jäähdytä suolaliemi täysin kylmäksi. Tämä onnistuu nopeasti täyttämällä tiskiallas kylmällä vedellä ja asettamalla kattila veteen ja sekoittelemalla lientä välillä. 

Kun suolaliemi on jäähtynyt kokonaan aseta kokonainen kana kattilaan niin, että se peittyy liemellä. Peitä kattila kannella ja siirrä jääkaappiin 12- 24 tunniksi. Meidän kokonainen maalaiskana oli tosiaan pakastimessa ja laitoimme sen suolaliemeen jäisenä ja ihan hyvin tuntui kana maustuvan. Tietysti ihanteellista olisi laittaa kana sulaneena maustumaan. Alkuperäisessä ohjeessa puhuttiin suolaliuosajaksi riittävän 12 tuntia, jonka jälkeen kana saattaa muuttua liian suolaiseksi. Tässä reseptissä tosin kana pilkottiin suolaliemeen eli siksi lyhyempi aika riittänee. Meillä kuitenkin oli kyseessä kokonainen jäätynyt kana ja maustumisaika oli noin 21 tuntia ja lopputulos ei ollut ylisuolattu.

P5031687

Kanan valmistus:

1 suolaliemessä maustunut kokonainen maalaiskana

mustapippuria

2 rkl tuoretta timjamia

Ota kana pois suolaliemestä ja kuivaa talouspaperilla. Sido kana paistilangalla. Kanan sitominen kannattaa tehdä sillä se pitää kanan siivet ja jalat lähellä muuta paistia ja näin ne eivät pääse kuivumaan uunissa ja kypsyminen on tasaista. Ohje kanan sitomiseen löytyy esimerkiksi täältä.

Lämmitä uuni 225 °C (jälleen kerran uunit ovat yksilöllisiä, meillä riitti noin 210 °C tehokkaassa kiertoilmauunissa). Aseta kana uunivuokaan ja mausta kana ympäriinsä vastajauhetulla mustapippurilla. Paista kana uuniissa noin 50-60 minuuttia.

Kanan ollessa kypsää ota se uunista pois ja lisää vuokaan tulleeseen kananrasvaan silputtu tuore timjami. Kostuta sitten kanaa tällä kanarasva-timjami liemellä kaappimalla sitä vuoasta lusikalla kanan päälle. Nosta kana vuoasta leikkuulaudalle ja anna kanan levätä 15 minuuttia. Leikkaa pois sidoslanka kanan ympäriltä. Iske kiinni ja nauti!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

***

Meillä kanan seuralaiseksi riitti vallan mainiosti perus rucola-tomaatti-kurkku-punasipuli-paahdettu pinjansiemen salaatti omatekoisella dijonsinappi-punaviinietikka-öljy vinaigrettella. Ja älä yritäkkään syödä tätä kanaa sivistyneesti haarukalla ja veitsellä. Parhaisiin paloihin pääsee kunnolla käsiksi vain perinteisellä luolamiesmenetelmällä!

P5041695
P5041697

Nam.

P.S. Jäljelle jäävästä kanan ruhosta kannattaa toki keitellä myöhemmin kanaliemi talteen :)

Advertisements

~ by r1ksu on 18/05/2012.

4 Responses to “Sunnuntaikanaa”

  1. Tämä on hyvä ohje, meillä pitää tehdä aina kaksi kanaa, kun on niitä teinejä apajilla, kutsun lopputulosta “tytöiksi”, ne ovat niin somat, kun köllöttävät uunipellilla vierekkäin, kaksi tyttöä:)

  2. Joo kahdelle tuosta riittää hyvin syötäväksi, kolmella syöjällä jo saattaa tulla hieman tappelua paloista. Minusta kans on kyllä aina paistettuna niin nätti ruoka.

  3. no sehän oli mukavan selkeäsanainen ohje…ajattelin etsiä tämän vanhan “suolatun kokonaisen kanan” ohjeen…minua askarrutti nimenomaa tuo jäisen kanan suolaus-mutta sieltähän se neuvo pläjähti.Ja toinen askarruksen aihekkin selvisi: miten kanaa leikataan sivistyneesti veitsellä ja haarukaal annospaloiksi! EI LEIKATTAKKAAN! Se syödään raatelemalla ja repimällä luolamiestyyliin-sopii mulle!!!…tän kun teen vaimolle, luulisin että illalla onnistuu kaikki muukin!! :D t.Marko-“not a master-chef”

    • :D Hyvä jos löytyi apuja tästä postauksesta :) juurikin lähtee kyseinen kana täälläkin uuniin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: