Jälkiruokaa viisuilijoille

Euroviisut, nuo huonon viihteen paras riemujuhla. Euroviisufinaalista on muodostunut meillä pienellä porukalla jokakeväinen perinne. Hyvää ruokaa, juomaa ja viisuesitysten ilkkumista ja kauhistelua. Hiton hauskaa hommaa siis.

Tänä vuonna kokoonnuimme (Diplomi-)insinöörin keittiöön juhlistamaan tätä tuulikoneiden ja säihkyvien asujen showta. Illan ruokatarjontaa oli vähän joka lähtöön ja me ghettolaiset teimme harvinaisesti jälkiruokaa viisukansalle. Mossman löysi Barbecue Biblestä crema catalanan ohjeen eli espanjalaisen vastineen crème brûléelle. Tosin eräällä mukana olleella oli vastalause esitettävänä jälkiruokamme valmistustavasta: se oli kuulemma outo ja väärä. En nyt osaa sanoa onko kyseinen ohje siis se aito oikea, mutta näin se Biblen mukaan kuitenkin meni. Ja tähän tarvitset pienen kaasupolttimen eli kuten me sitä kutsumme, töhöttimen. 

*** 

Crema Catalana (kuusi annosta) 

5 dl kevyt maitoa

2 1/2  dl kermaa

6 appelsiinin kuoren siivua

6 sitruunan kuoren siivua

1 kanelitanko

2 1/2 dl sokeria

7 isoa munan keltuaista

2 1/2 rkl vehnäjauhoja

Yhdistä kattilassa maito ja kerma. Lisää siihen appelsiinin ja sitruunan kuoret sekä kanelitanko. Hauduta maitoa pienellä lämmöllä hiljakseen noin 10 minuuttia, älä keitä kovalla lämmöllä. Anna keitoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vatkaa käsin vispilällä kulhossa sekaisin 1.80 dl (3/4 cups) sokeria ja munan keltuaiset. Sekoita hyvin joukkoon jauhot. Kaada haudutettu maitoseos siivilän läpi ohuena nauhana muna-sokeriseokseen samalla sekoittaen. Kaada seos takaisin puhtaaseen kattilaan ja varovasti kiehauta seos, älä kuitenkaan kiehuta kovalla lämmöllä ja sekoita koko ajan vispilällä. Kun seos muuttuu paksummaksi, anna kattilan olla vielä lämmöllä yhdestä kahteen minuuttia, sekoita koko ajan. Kaada seos kuuteen pieneen tarjoiluastiaan (esim. crème brûlée astioihin) ja jäähdytä ne huoneenlämpöiseksi. Peitä muovikelmulla ja aseta astiat jääkaappiin noin kuudeksi tunniksi.

P5241749

Kun on jälkiruoan aika, ota astiat jääkaapista ja ripottele jokaisen creman päälle 2-3 tl sokeria. Karamelisoi töhöttimellä kevyesti kunkin creman päällä oleva sokeri kovaksi, rusehtavaksi kuoreksi, varo kuitenkin polttamasta sokeria liikaa. Ja sitten vain nauttimaan!

P5251759

***

Olihan se makoisaa. Meillä ei cremat kerenneet olemaan jääkaapissa kuin noin viitisen tuntia, mutta hyvin ne olivat tuossakin ajassa asettuneet. Vaikka jälkiruoassa ei mitään moitteita ollut, eivät ne minusta kuitenkaan vieneet voittoa crème brûléesta. Tuttavapariskuntamme lapset nimittäin tekevät herkullista brûléeta. Mutta tämä crema on siinä mielessä helpompi valmistaa, että ei tarvitse järkkäillä vesihauteita uuniin vaan jälkiruoka valmistuu helposti kattilassa.

Advertisements

~ by r1ksu on 28/05/2012.

One Response to “Jälkiruokaa viisuilijoille”

  1. Hei!Olemme hiljattain lanseeranneet sivun Etsiresepti.fi, jossa k??ytt??j??t voivat etsi?? reseptej?? satojentuhansien ruokasivujen ja ruokablogien joukosta.Olemme huomanneet, ett?? sinun blogissasi on monta hyv???? resepti?? ja haluaisimme ehdottaa sinulle, ett?? k??yt katsomassa ruokablogilistamme k??rke?? t??st??: http://www.etsiresepti.fi/ruokablogienk%C3%A4rki Jos haluat lis??t?? oman ruokablogisi listaan ja listata reseptisi Etsiresepti.fi hakemistoon (ilmaiseksi) sinun t??ytyy vain seurata ohjeita t??st??: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-k%C3%A4rkeenKonsepti on jo olemassa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Meid??n kauttamme blogit saavat p??ivitt??in tuhansia vierailijoita, ja suosituimmat saavat viikoittain jopa yli 20 000 k??vij????.Toivottavasti oma blogisi on pian listan k??rjess??!Yst??v??llisin terveisin,Ann-Sofi Etsiresepti.fi, Hittarecept.se,Findeopskrifter.dk, Alleoppskrifter.no

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: