Helevetin tulet!… eiku siis kana!

Juhlistimme tässä eräs viikonloppu avokkini vanhenemista ja paikalle saapuikin ihan kunnioitettava määrä vieraita. Menulla oli tietysti grilliruokaa sillä olihan keli mitä mainioin. Teimme hitaasti kypsytettyä briskettiä eli naudan rintaa, joka nautiskeltiin läheisestä leipomosta tilattujen maissisämpylöiden välissä, höystettynä kevätkaalista tehdyllä coleslaw-salaatilla ja barbecuekastikkeella. Ennen tätä pääruokaa askartelin omin pienin kätösin Helvetin kanaa eli kanalla täytettyjä jalapeñoja, jotka kääräistiin pekoniin ja grillattiin epäsuoralla lämmöllä. Tämä resepti on peräisin Smoke & Spice: Cooking with Smoke, the Real Way to Barbecue (Cheryl and Bill Jamison) eBookista, jota käytimmekin jo kerran aikaisemmin. Opin tästä repseptistä pari asiaa, palaan niihin postauksen lopussa.

***

Helvetin kana (12 kappaletta)

1 iso tai 2 pientä kanan rintafilettä

1 rkl (rypsi)öljyä

2 rkl Wild Willy’s Number One-derful mausterubia (resepti alempana)

12 isoa tuoretta jalapeñoa

1/2 keskikokoinen sipuli

6 pekonisiivua

 

Alkuperäisessä reseptissä mausterubia valmistettiin melko miehekäs määrä sillä sitä käytettiin myös brisketin maustamiseen. Olen tässä siis pienentänyt maustemääriä tähän Helvetin kanaan riittäväksi. Rubia tulee toki tässäkin hieman liikaa, mutta sen voi säilyttää kuivakaapissa myöhempää hyötykäyttöä varten.

 

Wild Willy’s Number One-derful mausterubi

2 rkl paprikajauhetta

2 tl vastajauhettua mustapippuria

2 tl karkeaa suolaa

2 tl sokeria

1 tl chilijauhetta

1 tl valkosipulijauhetta

1 tl sipulijauhetta

1/2 tl cayennepippuria

 

Yhdistä kulhossa mausterubin ainekset ja sekoita. Leikkaa kanan rintafileet 12 suikaleeksi (näiden suikaleiden tulee mahtua jalapeñojen sisään). Kaada kulhoon öljy, lisää kanat ja kaksi ruokalusikallista mausterubia ja sekoita käsin niin, että kanapalat peittyvät mausteella tasaisesti. Peitä kulho ja aseta kana jääkaappiin maustumaan tunniksi.

Silppua sipulista puolikuun muotoisia suikaleita (näiden pitää myös mahtua jalapeñojen sisään). Leikkaa pekonisiivut puoliksi, jolloin sinulla on 12 pekonisiivua. Tee jalapeñoihin viilto yhdelle sivulle ja poista siemenet sormin tai lusikan avulla (huom! bloggaaja suosittelee käyttämään esimerkiksi ohuita kumihanskoja käsien suojana).

Kun kana on marinoitunut tunnin, täytä jokainen jalapeño yhdellä kanasuikaleella ja yhdellä tai kahdella sipulisuikaleella. Kääräise kunkin jalapeñon ympärille pekonisiivu ja kiinnitä koko paketti kasaan hammastikulla tai lävistä useampi täytetty jalapeño pitkällä grillitikulla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grillin ollessa kuuma heittele hiilien päälle hieman märkiä savustuslastuja ja aseta täytetyt jalapeñot epäsuoralle lämmölle. Kypsennä 30-40 minuuttia kunnes pekoni on kypsynyt ja rapeaa. Nautitaan varovasti!

***

Tämä pikkusyötävä on jalapeñoista riippuen miellyttävän tulista tai todella tulista syötävää. Kannattaa siis olla poltteen ystävä jos teet näitä tai maistella varovasti. Omalla kohdalla ensimmäinen jalapeño oli miellyttävän tulinen kun taas seuraava oli jo hieman rajoilla ja aiheutti pienimuotoista puhaltelua. Osa vieraista tykkäsi ja osa mahdollisesti ei.

Me pidimme jalapeñoja grillissä vähintään 40 minuuttia ja käytimme vielä lopuksi ritilällä kuumien hiilien päällä, jotta pekoni todella rapeutui. Melko pitkästä kypsennysajasta huolimatta osa jalapeñoista oli jäänyt hieman koviksi eli olisivat saaneet kypsyä vielä hieman enemmän. Tämä tosin saattoi johtua siitä, että Weberimme oli melko täynnä briskettiä, jolloin lämpö saattoi olla tarvittua alhaisempi.

Lisäksi haluan korostaa suojahanskojen käyttöä puhdistettaessa jalapeñoja siemenistä. Allekirjoittanut typeryyttään ajatteli, että “ei kai nuo jalapeñot nyt niin tulisia ole, pesen vain huolella kädet kun homma on tehty”, mutta kuinka väärässä olinkaan. Operaation aikana ei ollut ongelmia, mutta noin 15 minuuttia putsauksen jälkeen käteni olivat tulessa ja tätä kuumotusta kesti lähemmäs pari tuntia. Noh, tyhmästä päästä kärsii koko ruumis.

Juhlat olivat kuitenkin onnistuneet ja ruoka tuntui maistuvan, tulipahan kokeiltua uusia juttuja! Kiitokset vielä vieraille! Ja kiitokset myös Peruspöperöä Virpille lahjana tuomastaan raparperihillokkeesta! Hilloke on vielä testaamatta, mutta kunhan tässä keksitään minkä kanssa sitä maistellaan niin kerron kommentit, ennustan kuitenkin sen olevan varsin makoisaa.

P6141867

 

Advertisements

~ by r1ksu on 26/06/2012.

2 Responses to “Helevetin tulet!… eiku siis kana!”

  1. Olkaatten hyvät! Hilloketta voinee nauttia vähän samaan tyyliin kuin paholaisenhilloakin, eli grillilihojen kylkeen voi testata ainaskin :) tai miksei vaikka burgeriinkin. Mehu taisikin kadota skumpan kanssa parempiin suihin jo samana iltana!Kiitos bileistä, oli hyvvää ja kivvaa, taas kerran! Minen uskaltanu maistaa noita helevetin kanoja, pelotti se tulisuus liikaa.

  2. Niin se mehu taisi kadota ihan itsestään, mutta kerkesin minki sitä maistamaan ja oli oikein hyvää :) joo hilloke testataan tässä kesän aikana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: