Bahn Mi

Heinäkuisena kesäpäivänä ruokabloggaajat kokoontuivat jälleen Oulun blogipiknikille. Sateen kuitenkin yllättäessä meidät siirryimme sisätiloihin. Katon päämme päälle tarjosi (Diplomi-)insinöörin keittiössä Pekka. (Lisää tästä blogimiitistä tällä kanavalla myöhemmin.)

Jostain syystä hittieväksenä tuntui olevan erilaiset sammichit, joihin itsekin hairahduin internetistä inspiraatiota hakiessani. Päädyin väsäämään vietnamilaista Bahn Mita eli täytettyä patonkia. Edellisestä patonkipostauksesta poiketen plarasimme Reinhartia, jonka Steven lahjakortilla iPadiini Steven kaupasta ostin.

Kyseessä oli siis kotisubwaytä pidemmän kaavan mukaan, jonka valmistus ottikin pari päivää. Päivänä 0 teimme pikkelöityä kurkkua ja porkkanaa, “Pate Fermentee”:n patongille ja marinoimme kanat.

Kurkkuporkkana-hässäkkä muodostui näin:

Kurkku kuorittiin ja siitä vedeltiin ohuita slicejä kuorimaveitsellä. Päälle heittelimme reilun teelusikan suolaa ja annoimme ässehtiä tunnin. Sama slaissausoperaatio tehtiin myös kahdelle porkkanalle, mutta porkkanoita ei   suolattu.

Kun suola oli tehnyt tehtävänsä, puristelimme osan vedestä pois kurkkukasasta. Tämän jälkeen teimme etikkasokeri-seoksen keittelemällä 2.5dl riisietikkaa ja 110g tomusokeria. Kun sokeri oli sulanut, otettiin keitos pois levyltä ja annettiin jäähtyä huoneenlämpöön. Kun keitos oli jäähtynyt kurkut ja porkkanat pistettiin seokseen lillumaan yön yli.

Subwayssähän tunnetusti hitti on grillattu kana – näin siis meilläkin. Sika varmaan kävisi ihan yhtä hyvin.

Marinoimme 800g kanan rintafileitä marinadissa yön yli. Marinadiin tuli 3rkl soijakastiketta, 1.5rkl pähkinäöljyä, 1.5rkl hunajaa ja kolme silpuksi leikeltyä valkosipulinkynttä.

Patongille piti tehdä esitaikina, jota herra Reinhart kutsui “Pate Fermentee”:ksi.

Sekoittelimme 280 grammaa venhäjauhoa, 3/4 teelusikkaa suolaa ja 1/2 teelusikkaa kuivahiivaa. Kun sotku oli sekaisin, mukaan pistettiin vajaa 2dl vettä. Sotku sekoitettiin palloksi ja sen jälkeen vaivattiin vielä 5 minuuttia. Lopuksi taikina öljyttyyn kulhoon, jossa se sai nousta tunnin kunnes se sitten peitetyssä kulhossa päätyi jääkaappiin yöksi.

Miittipäivän käynnistyessä päivä alkoi “Pate Fermenteen” valmistetulla, weberin buuttaamisella ja kanojen grillaamisella.

Taikinapallo otettiin huoneenlämpöön, leikeltiin 10 palaseksi, jotka peitettiin kelmulla. Annetaan taikinapallojen seisoa huoneen lämmössä tunnin verran.

Koska tällä kertaa ei ollut tarkoitus mitään pitkän kaavan bbq-sessiota pitää vaan vain grillata kanan rintafileet, lehtipuuhiilet kävivät sangen mainiosti ja weber oli paistolämmössä melkein yhtä nopeaa kuin paistinpannu pihalla, jota myös kaasugrilliksi kutsutaan.

Kanat grilliin, 5 minuuttia per puoli tai vähän enemmän jos jokin sattuu olemaan kylmemmässä paikassa.

Sitten alkoikin eeppinen patongin vääntö.

Kulhoon “Pate Fermentee” pallot, 280 grammaa vehnäjauhoa, 3/4 teelusikkaa suolaa ja 1/2 teelusikkaa kuivahiivaa. Hiivamäärän kuuluukin olla tässä naurettavan pieni. Sekaan jälleen se vajaa 2dl vettä ja jälleen sekoitimme sotkun palloksi. Sitten jauhoja työtasolle ja alkoi vaivaaminen. Vaivausta pitäisi tehdä ainakin se 10 minuuttia. Valmiin taikinan tunnistaa siitä, kun siitä ottaa nyrkin kokoisen palasen ja venyttelee sitä reunoista “ikkunaksi”, sen pitäisi pysyä kasassa eikä revetä, mutta kuitenki kestää niin ohuena että siitä näkee läpi valoa ja hahmoja.

Kun oli valmista, jälleen kulho öljyttiin, taikina kulhoon ja annettiin taikinan nousta peitettynä 2 tuntia.

Taikinan kohottua kaksinkertaiseksi, se leikeltiin kolmeen pitkulaiseen osaan. Taikinaa kuuluisi käsitellä tässä kohtaa varovasti, ettei sieltä pääse kaasut pihalle, jolloin taikina ei litisty. Liekö “Pate Fermenteen” ansiota, mutta taikina todellakin totteli muovausta. Patongit muodostuivat läpsyttelemällä kämmenen reunalla keskelle pitkulaista taikinan palaa ura ja pyöräyttämällä toinen laita toisen ympäri.

Patonkien annettiin nousta liinan alla vielä tunnin, tai kunnes ne olivat noin 1.5 kertaa alkuperäisten kokoisia.

Paisto tapahtui sitten pistämällä uuni aluksi 250 asteeseen. Uunissa oli alaosassa myös paistovadissa pari desilitraa vettä tekemässä hyöryä. Sitten patongit uuniin, ja ruutasimme kastelusuihkulla vettä uunin seinille. Tässä kohtaa on hyvä peittää uunin lasi rätillä, ettei käy huonosti. Uunin luukku kiinni ja puolen minuutin päästä uusi suihkutus. Ja sama vielä kolmannen kerran. Tässä kohtaa uunin lämpötilan pystyi laskemaan jo 225:een. Annettaan patonkien olla 10 minuuttia uunissa ja käännetään pelti ympäri, jotta patonkien uunin kannen puoleinen pää pääsee vuorostaan kuumempaan uunin perälle.

Sen jälkeen vielä 10min tai vähän enemmän kunnes patongit alkoi näyttämään syötäviltä. Lopuksi patonkien annettiin vielä vetäytyä 40 minuuttia.

Reinhart tämän kyllä paremmin opastaa, joten rohkeasti investoimaan jos hidas leipominen kiinnostaa :)

Viimein pääsimme patonkien kasaukseen.

Patongit halki ja pohjalle valeltiin majoneesia. Majoneesikerroksen päälle pistettiin salaatinlehtiä, jonka päälle sitten grillattua ja siivutettua kanaa pari kerrosta, valutettua kurkkuporkkanahässäkkää, srirachaa ja korianteria. Hattu päälle ja voi’la. Lopuksi vielä patongin siivutus syömäpaloiksi.

Hyväähän näistäkin tuli. Pikkelöity jalapenokin kävisi varmaan vielä yhdeksi kerrokseksi, mutta näytti ainakin sittarissa olevan niin ghettoa se, ettei viitsinyt pilata hyviä sämmichejä moisilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Leikattu_sammich

Hyväähän näistäkin tuli. Pikkelöity jalapenokin kävisi varmaan vielä yhdeksi kerrokseksi, mutta näytti ainakin sittarissa olevan niin ghettoa se, ettei viitsinyt pilata hyviä sämmichejä moisilla.

Advertisements

~ by mossman666 on 05/08/2012.

One Response to “Bahn Mi”

  1. […] tuossa postasimmekin jo leipäluomuksemme, jonka piknikille toimme ja tulossa on juttua muusta tarjonnasta jota väsäsimme […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: