Hieman parempaa leivänpäällistä

Lohi: todella hyvää paistettuna, savustettuna, suolattuna tai raakana. Lohesta on siis moneksi. Lohi sashimina on jotakin mahdottoman taivaallista, mutta heti seuraavana listalla hyvänä kakkosena on jääkellarin lohi. Usealle jääkellarin lohi kuuluu jouluisen pöydän antimiin, mutta meidän huushollissa syömme tätä herkkua ympäri vuoden. Kohtuus toki kaikessa vaikka kalarasvan sanotaankin olevan terveellistä.

Käyttämämme resepti on muovautunut kokemuksen mukana ja variaatioita jääkellarin lohesta löytyy varmasti useita, mutta tämä yksinkertaistettu versio on toiminut aina hyvin. Mahdollisimman tuoreen lohen käyttäminen on suositeltavaa.

***

Jääkellarin lohi

 

 n. 700 g lohifile (parempi tehdä heti kunnon satsi, muuten tulee vain huono mieli)

 

Suolaliemi:

1,3 l vettä 

120 g karkeaa merisuolaa

60 g sokeria

Kaada vesi kattilaan, lisää joukkoon suola ja sokeri. Kiehauta liemi sekoittaen niin, että suola ja sokeri liukenevat veteen kokonaan. Sokerin ja suolan liuettua, jäähdytä suolaliemi kylmäksi (esim. aluksi asettamalla kattila kylmällä vedellä täytettyyn tiskialtaaseen ja sen jälkeen hetkeksi jääkaappiin).

Poista lohifileestä mahdolliset ruodot ja pyyhi kala sekä liha- että nahkapuolelta talouspaperilla mahdollisen liman poistamiseksi. Suolaliemen ollessa kylmää kaada liemi riittävän suureen astiaan, aseta lohi liemeen nahkapuoli ylöspäin. Kalan tulee peittyä kokonaan liemellä. Kala nousee kellumaan liemen pinnalle, mutta tämä ei haittaa, pääasia, että lientä on astiassa reilusti.

Aseta lohi peitettynä (kannella tai tuorekelmulla) jääkaappiin ja anna lohen maustua 1-2 päivää. 24 tunnissa lohi on jo valmista, mutta toinen vuorokausi syventää makua mukavasti.

Lohen ollessa maustunut kaada liemi pois astiasta, kuivaa lohi talouspaperilla ja siivuta lohi ohuiksi viipaleiksi. Nauti (kuten me teemme) lohta ruisleivän päällä tillillä höystettynä.

P4031582

***

Jääkellarin lohi maistuu lisukkeena esimerkiksi (uusien) perunoida kanssa tai lohen seuraksi voi tekaista vaikka sinappimajoneesia. Meistä kuitenkin tämä lohi on loistavaa leivänpäällistä sellaisenaan ja sopii hyvin vaikka iltapalaksi.

P4031585
Advertisements

~ by r1ksu on 08/08/2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: