Lihapullat ja tsatsiki ne yhteen soppii

Taannoinen Oulun blogimiitti oli voileipien, mahtavien jälkiruokien ja pikkusyötävien juhlaa. Sattumoisin muodostuneesta voileipäteemasta poiketen tein helppo pikniksyötävä mielessäni kreikkalaisvivahteisia lihapullia, joille lisukkeeksi ajattelin kokeilla retiisitsatsikia. Molemmat reseptit nappasin Eeva Salosen Ruokatorstai opuksesta, mutta kummassakaan tapauksessa en loppujen lopuksi edennytkään ihan kirjan reseptien mukaisesti vaan sovelsin ohjeita hieman oman kokemukseni pohjalta. Tässä siis versiot niistä.

***

Kreikkalaiset lihapullat

 

500 g naudan jauhelihaa

100 g korppujauhoja

200 g raakaa perunaa

1 nippu tuoretta persiljaa

2 kananmunaa

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 1/2 tl kanelia

2-3 tl suolaa

2 tl mustapippuria

2 rkl kuivattua minttua

2 rkl oliiviöljyä

rypsiöljyä

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta perunat raasteeksi. Lisää pannulle rypsiöljyä ja miedolla lämmöllä kuulota sipuli ja valkosipuli. Lisää joukkoon raastettu peruna ja kuulota vielä hetken aikaa. Jäähdytä seos. 

Yhdistä isossa kulhossa jauheliha ja pannulla valmistettu sipuli-perunaseos. Mittaa oliiviöljy lasiin ja lisää öljyyn kämmenien välissä hienonnettu kuivattu minttu. Kaada öljy jauhelihan joukkoon. Lisää kulhoon myös korppujauhot, kananmunat, hienonnettu persilja ja loput mausteet. Vaivaa taikina käsin huolellisesti tasaiseksi massaksi. Voit tarkistaa taikinan maun kypsentämällä pienen nokareen taikinaa mikroaaltouunissa. 

Leivo taikinamassasta pieniä pyöryköitä. Aseta pyörykät leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille. Kypsennä lihapullat uunissa 200-220 ??? noin 15-20 minuuttia kunnes ovat kultaisen ruskeita. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi tai tarjoile heti kuumina retiisitsatsikin kanssa.

P7232607

Retiisitsatsiki

 

1 nippu retiisejä

1/2 kurkku

kevätsipulin varsi tai ruohosipulia

2,5 dl turkkilaista jogurttia

2 puristettua valkosipulinkynttä

suolaa

mustapippuria

hunajaa

sitruunamehua

Poista retiisien vihreät varret ja kanta. Raasta retiisit ja kurkku raastimella. Valuta läviköllä ylimääräinen neste pois raasteista. Voit käsin hieman puristella raasteita nesteen irtoamiseksi.

Silppua kevätsipulin varsi tai ruohosipuli. Sekoita jogurttiin raasteet ja sipulisilppu sekä puristetut valkosipulinkynnet. Lisää loput mausteet maun mukaan. Anna tsatsikin maustua jääkaapissa puoli tuntia, maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

 

P7232624

***

Yleensä teen ihan peruslihapullia ilman sen kummempia erikoisia mausteita, mutta näissä lihapullissa kaneli ja minttu toimivat minusta todella hyvin ja maut olivat mukavaa vaihtelua arkisiin lihapulliin verrattuna. Lisäksi tsatsiki sopii erinomaisesti lihapullien kanssa.

Advertisements

~ by r1ksu on 13/08/2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: