Lihapullat Ramsayn tapaan

Gordon Ramsay on aina herättänyt minussa ristiriitaisia tunteita. Olen kyllä tietoinen, että miehellä on Michelin-tähdillä kiiteltyjä ravintoloita ja hän on julkaissut useita ruokakirjoja, mutta minulle ensimmäisenä miehestä on tullut mieleen lähinnä reality tv-sarjat ja huutokiroilua keittiössä. Suhtautumiseni herra Ramsayhin on ollut siis lähinnä meh.

Pari viikkoa takaperin avokkini oli törmännyt internetissä Ramsayn uuteen brittien tv:ssä pyörivään sarjaan Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course. Katselimme sitten eräs sunnuntai useamman puolentunnin pituisen jakson kyseistä sarjaa ja melko nopeaa jouduin korjaamaan käsitystäni Ramsaystä. Mieshän todellakin osaa kokata (tämä toki jo tiedettiin), mutta samaan aikaan hän osaa tuoda reseptit ja tekniikat selvästi esille niin, että tällaiselle kotikokillekin avautuu ihan uusia ajatuksia ja vinkkejä miten sitä ruokaa laitetaan. 

Sarjassa Ramsay lupaa opettaa 100 erilaista reseptiä leivonnasta, nopeaan ja helppoon kuin myös vähän vaativampaan ja aikavievään ruoanlaittoon. Lisäksi samalla käydään läpi erinäisten ruoka-aineiden perusteita, mitä jokaisesta keittiöistä pitäisi löytyä välinetasolla ja hyviä perustekniikoita ruoanlaitossa. Tämä alkaa kuulostaa jo pahasti maksetulta mainokselta, mutta sitä se ei ole: innostuimme vain todella tästä sarjasta sillä siinä ei jaaritella turhia ja Ramsaykin näyttää, että ei hän olekaan mikään turha reality tv-kokki. Toki pari vähän huonoa ja liian yksinkertaistettua reseptiä on sarjassa tullut vastaan, mutta voittopuolisesti ohjeet ovat vaikuttaneet hyviltä ja osa onkin jo testattu ghettolassa varsin maukkaiksi.

Tämä jaarittelu loppukoot tähän, mutta toimikoot samalla johdatteluna siihen, että lähiaikoina osa postaamistamme resepteistä ovat juurikin näitä Ramsayn reseptejä, joita olemme testailleet. Ensimmäisenä esittelyssä ohje, joka tuo arkisiin lihapulliin uuden puolen.

***

Lihapullat kookosliemessä (2-4 annosta)

 

liemi:

2 tl korianterin siemeniä

4 kokonaista kardemummapalkoa

1 tl jauhettua kurkumaa

1/2 tl jauhettua kanelia

1-2 tl chilihiutaleita tai 2 kokonaista kuivattua chiliä

2 sitruunaruohon vartta

n. 5 cm pituinen pala tuoretta inkivääriä

400 ml kanalientä

n. 1 tölkki (400ml) kookosmaitoa

1 lime

 

lihapullat:

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

oliiviöljyä

suolaa

vastajauhettua mustapippuria

1 tl chilihiutaleita

500 g naudanjauhelihaa

75 g tuoreita leivänmuruja (esim. ranskanleipää)

3-4 rkl maitoa

Ensin valmistetaan lihapullat. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Kaada paistinpannuun öljyä ja kypsennä sipuli ja valkosipuli pannussa, mausta paistuessa suolalla, mustapippurilla ja chilihiutaleilla. Sipulit saavat ottaa hieman väriä paistossa. Aseta sivuun jäähtymään.

Aseta naudanjauheliha isoon kulhoon, leivittele jauheliha kulhon pohjalle ja reunoille ja mausta suolalla ja pippurilla. Ota noin 75 g pala ranskanleipää ja heinonna leipä hienoksi esimerkiksi tehosekoittimessa. Kaada leivänmurut omaan kulhoonsa ja kostuta leipä maidolla sekä mausta hieman mustapippurilla ja suolalla. Kaada leivänmurut ja pastetut sipulit jauhelihan joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Helpoiten tämä onnistuu käsin.

Muotoile lihapullataikinasta käsin noin golfpallon kokoisia pyöryköitä ja aseta lihapullat esimerkiksi kevyesti öljytylle lautaselle. Anna lihapullien tekeytyä jääkaapissa noin 30 minuuttia.

Ota levylle isohko paistinpannu, jossa saa olla vähän korkeampi reuna. Kaada pannulle hieman öljyä ja ruskista jääkaapista otetut lihapullat pannulla noin 4-5 minuuttia välillä käännelle, jotta lihapullat saavat tasaisesti kullanruskean värin.

Leikkaa sitruunaruohon varsista molemmista päistä kuivat osat pois ja kuori tarvittaessa (jos huonon näköistä pintaa). Kopauta sitruunaruohon varsia tasaisesti pituussuunnassa veitsen tylsällä reunalla, jotta varsi hieman ruhjoutuu ja antaa näin enemmän makua. Leikkaa varret vielä kolmeen osaan. Litistä kardemumman palot veitsen kyljellä leikkuulautaa vasten, jotta palot hieman haljetessaan aukeavat. Kuori inkivääri ja siivuta pitkiksi ohuiksi siivuiksi.

Siirrä lihapullat ympyräksi paistinpannun reunoille ja lisää pannun keskiosaan korianterin siemenet, kardemumman palot, kurkuma, kaneli, chilihiutaleet tai kokonaiset chilit, sitruunaruoho ja inkivääri. Paista mausteita pannulla, jotta alkavat tuoksua. Lisää pannuun kanaliemi ja kookosmaito, sekoita kevyesti ja anna kiehua hiljakseen. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa tai mustapippuria. Anna liemen kiehua hiljaa 8-12 minuuttia kunnes se hieman paksunee ja lihapullat ovat kypsyneet.

P9253295

Raasta pannuun limen kuori ja purista saman limen mehu liemen joukkoon. Sekoita varovasti. Tarjoile kaatamalla kulhoon lientä (jätä enimmät mausteen pannuun) ja asettamalla haluamasi määrä lihapullia kulhoon liemen joukkoon. Nauti kuumana.

P9253301

***

Varsin aromaattista ja lämmittävää, toimii varmasti todella hyvin talvisena pakkaspäivänä ja todellakin tuo vaihtelua perinteisiin lihapulliin.

Advertisements

~ by r1ksu on 30/09/2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: