Naudan ribsit

Naudan ribsejä kokeilimme kesällä weberissä ja tunaroimme eeppisesti. Homma silloin meni hänekseen monestakin syystä – ensinnäkin Suomessa myytävissä naudan ribseissä on mukana ns. “Rib Roast” jonka läsnäolo tarkoittaa, että niissä on lihaa ja 3 tuntia weberissä ei riitä mihinkään. Toisekseen opimme moppauskastikkeen käytön laskevan lihan lämpötilaa rajusti ja pidentää paistoaikaa ihan uusiin sfääreihin.

Naudan ribsejä on kuitenkin huvittanut kokkailla monesti, mutta ei oikein ikinä ole hiffannu, että miten ne pitäisi tehdä. Lopulta telkkarissa häselsi Gordon Ramsay ja opasti.

Näin tapahtui:

Uuni 170C:hen.

Leikkelimme reilun kilon rivistöstä ribsit paloiksi, 1 luu / pala. Ruskistimme ribsit levyllä suoraan uunivuoassa, joutavia välivaihekattiloita ei tarvinnut. Ribsejä saa ruskitella öljyssä reilun tovin, että ovat kokonaan kunnolla ruskeita.

Vuokaan lisättiin kokonainen valkosipuli halkaistuna, leikkauspinta alaspäin ja paineltiin kunnolla. Lisättiin pohjalle reilu ruokalusikallinen tomaattipyrettä ja paisteltiin pari minuuttia. Perään pullo punaviiniä ja raavittiin mukaan tarttuneet palaset vuoanpohjalta makua antamaan. Punkku kiuhumaan reiluksi vartiksi kunnes se on redusoitunut noin puoleen.

Tämän jälkeen vuokaan lisättiin litra lihalientä ja jälleen kiehumaan. Kiehumispistettä odotellessa ribsien päälle nakeltiin lusikalla nesteitä vuoasta.

Ribsien_valelu

Vuoan päälle folio, jotta enimmät nesteet eivät höyrynä karkaa ja uuniin 3:ksi tunniksi.

Juuri ennen kuin ribsit otettiin uunista, tehtiin sienipekonihässäkkä. Paistettiin pannulla 150g pekonia, muutama minuutti. Perään parisataa grammaa puolitettuja herkkusieniä ja viitisen minuuttia lisää.

Ribsit pois uunista ja erilliseen astiaan. Paistinliemi siivilöitiin ja puristettiin siivilään jääneet valkosipulinpalat siivilästä läpi liemeen. Lientä vielä redusoitiin levyllä noin vartti.

Kypsat_ribsit

Ribsien päälle aseteltiin sienipekonihässäkät ja lientä. Loppusilaus vielä silputulla tuoreella lehtipersiljalla. Kaveriksi voi laitella vaikka riisiä tai ohraa, jos ei ihan karppauslinjalla halua vetää.

Koristellut_ribsit

Älyttömän hyväähän tästäkin tuli. Naudan ribsit on jälleen yksi niistä raaka-aineista, jotka näyttäisivät vaativan oheissörsseleihin investoitavan rahamäärän olevan noin tuplat mitä ribsit itsessään maksavat. Ainakaan itse en ole löytänyt vielä halvempaa ruhon osaa kilohinnalta kaupasta mitä nämä ribsit ovat. Toki sitten myös luuta löytyy.

Advertisements

~ by mossman666 on 05/01/2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: