Spagettia ja lihapullia hienostelusoosissa

Spagetti ja lihapullat tomaattikastikkeessa on perusherkkua. Jos aikaa piisaa, moisen kanssa voi myös hifistellä ja lisäillä pieniä nyansseja. Per Se -kokki Keller Ad Hoc at Home kirjassaan opastaa: tehdään tomaattikastike uunissa fenkolilla höystettynä, lisätään pastaan sitruunamehua ja voita sekä ehostetaan lihapullia mozzarellalla.

Näin tapahtui:

Silppusimme 2 fenkolia, yhden purjon valkean osan ja 3 sipulia. Sen verran, että jokaista ainesta oli silputtuna iso kahvikupillinen. Lisäksi 4 vs-kynttä. Uunivuoka öljyttiin ja silput sekaisin vuokaan. Vuoka aluksi 175C uuniin 45 minuutiksi. Vuoka ulos ja sekaan 2rkl punaviinietikkaa ja 2rkl ruskeaa sokeria. Takaisin uuniin 20 minuutiksi. Tämän jälkeen vuokaan heiteltiin kolme tomaattipurkkia ja tomaatit murskattiin haarukalla. Sekaan myös yrttejä (laakerinlehteä, timjamia, rosmariinia, litistetty valkosipulinkynsi) ja suolaa+pippuria.

Takaisin uuniin puoleksitoista tunniksi ja puolen tunnin välein sekoitus.

Soosi pois uunista. Soosin tulisi olla melko paksua tavaraa.

Lihapullien teon voi aloitella tomaattisoosin pöhistessä. Paistelimme öljyssä kahvikupillisen hienonnettua sipulia ja 3 vs-kynttä, miedohkolla lämmöllä parikymmentä minuuttia, älä kauheasti ruskista. Kun sipulit olivat pehmenneet, otettiin ne pois pannulta venailemaan parempaa ajankohtaa ja taikinan tekoa.

Lihapullissa meillä oli 75/25 nauta/sikajauhelihaa reilu kilo. Paistettu sipulisotku sekaan, kuten myös 2 desiä korppujauhoja, kananmuna ja kasa silputtua lehtipersiljaa. Suolaa ja pippuria. Sekoiteltiin, muttei liikaa. Maun varmistamiseksi voi paistella mikrossa pienen nökäreen taikinaa.

Tehtiin näistä 12 lihapullaa (tulee melko reilun kokoisia..). 100 grammasta mozzarellaa leikeltiin 12 palaa, jotka sitten upotettiin lihapullien sisään.

Pullat 220C uuniin vartiksi tai pidemmäksi jos tykkää kypsemmästä ja kuivemmasta.

Tuorepasta keitettiin ohjeen mukaan, paitsi veden poisvalutuksen jälkeen lisäsimme pastaan 4 rkl voita, pienen nipun lehtipersiljaa ja mehut puolikkaasta sitruunasta. Toisesta puolikkaasta voi väsätä vaikka GT:n :)

Kasataan annos pastasta, soosista ja pullista. Lopullisen hienostelunyanssin saa kun uppopaistaa päälle tuoreen oreganon oksia panulla öljyssä kymmenisen sekunnin ajan (oli muuten hyviä oksia).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hyvvää. Lihapullat on niin tuhteja, että 2 yleensä riittää ja 3:sta tulee jo vähän ähky. Varsinkin sitruunamehu ja voi spagettiin on erinomainen yhdistelmä, eikä fenkoli tomaattikastiketta ainakaan pilaa.

Advertisements

~ by mossman666 on 05/01/2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: