Jauheliha taipuu wrapiksi

Jopas minun osaltani blogi on kärsinyt laiminlyöntiä viime aikoina. Pitää nyt kuitenkin herätellä toimintaa henkiin taas ainakin hetkeksi.

Sormiruoat ovat mukavia naposteltavia illanvieton lomassa. Lautasiakaan ei välttämättä tarvita, paperiservetti riittää hyvin. Vielä hauskempaa jos jokainen syöjä pääsee osalliseksi oman herkkunsa kokoamisessa. Tällainen on juurikin Gordon Ramsayn Ultimate Cookery Course -sarjasta poimittu chiliset jauheliha-salaattiwrapit. Teimme näitä ensimmäisen kerran Pastanjauhajien seitsenvuotispippaloihin viime syyskuussa (! joo myöhässä tulee tämäkin), mutta sen jälkeen olemme ihan normaaleina arki-iltoinakin näitä nysvänneet omaksi iloksi. Tuovat mukavaa vaihelua arkisen jauhelihan käyttöön.

***

Gordon Ramsayn chiliset jauheliha-salaattiwrapit (4 hengelle)

 

Wrapit:

oliiviöljyä

400g sika-nautajauhelihaa (tai 200g nautaa ja 200g sikaa, sekoita itse)

tummaa seesamiöljyä

2 valkosipulinkynttä

5 cm pala tuoretta inkivääriä

1-2 punaista chiliä

1 rkl ruskeaa sokeria

1 rkl kalakastiketta

1 limen kuori ja puolikkaan limen mehu

3 kevätsipulia varsineen (jos sipulit ovat isoja niin käytä ennemmin vartta kuin isoja sipuleita)

suolaa

mustapippuria

2 pikkusalaatin kerää (Stockmannilta ja Citymarketista löytyi)

 

Kastike:

2-3 rkl soijakastiketta

puolikkaan limen mehu

1 rkl tummaa seesamiöljyä

1 rkl oliiviöljyä

1/2-1 punainen chili

1-2 tl kalakastiketta

1 tl ruskeaa sokeria

pieni nyrkillinen tuoretta korianteria

 

Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla. Kuumenna iso paistinpannu kuumaksi, lisää hieman oliiviöljyä. Ruskista ja hienonna jauhelihaa kohtuullisella lämmöllä kunnes se ruskistuu, älä keitä lihaa omassa nesteessään. Jauhelihan tulisi olla hieman rapsakkaa ja hyvin väriä ottanutta.

Kaada jauheliha siivilään ja valuta ylimääräinen rasva pois lihasta. Aseta jauheliha sivuun.

Hienonna valkosipuli, inkivääri ja chili (jos pelkäät liiallista lämpöä niin voit poistaa chilistä siemenet). Silppua kevätsipulit. Pyyhkäise ylimääräiset rasvat pois talouspaperilla jo käyttämältäsi paistinpannulta, kuumenna pannu ja lisää reipas teelusikallinen seesamiöljyä pannulle. Lisää kuumalle pannulle valkosipuli, inkivääri ja chili. Lisää ruskea sokeri ja ruskista seosta pari minuuttia. Lisää joukkoon ruskistettu jauheliha, sekoita ja lisää seokseen kalakastike. Lämmitä seos kunnolla pannulla. Lisää raastettu limen vihreä kuori ja purista joukkoon saman limen puolikkaan mehu. Sekoita. Lisää lopuksi silputtu kevätsipuli ja kypsennä seosta sekoittaen noin 30 sekunttia. Kaada seos tarjoiluastiaan.

Silppua kastikkeeseen tarkoitettu chili (siementen poistaminen on taas makuasia) ja tuore korianteri. Yhdistä astiassa kaikki kastikkeen ainekset ja sekoita. Erottele pienet kuppimaiset salaatinlehdet toisistaan, pese ja kuivaa ne. Asettele jauheliha, kastike ja salaatinlehdet tarjolle. Kokoa annos kauhomalla jauhelihaa salaattikuppiin, hieman kastiketta päälle ja ääntä kohti.

Pb203347

***

Mukavan rapsakka salaatti ja useat makuvivahteet toimivat loistavasti yhteen. Ihanan thaikkuhenkistä. Hieman sotkuisen puolelle syöminen saattaa livahtaa jos innostuu kastikkeen kanssa liiaksi eli ei ehkä ihan ensitreffien ruokaa, mutta jos pieni kastikkeen valuminen pitkin sormia ja suupieliä ei haittaa niin go for it.

Pb203353

Jauhelihana pelkkä naudanliha sika-naudan sijaan toimii vallan hyvin jos tahtoo tehdä tästä naposteltavasta kevyemmän version.

Katiketta olen tehnyt useasti kaksinkertaisen määrän (muutenkin reseptiin verrattuna melko ronskein annostuksin olen kastikeaineksia mittaillut) sillä se on todella hyvää, toimii varmasti hyvin myös aasiahenkisten kanansiipien kanssa tai pöytägrillaushommissa lihan ja kasvisten dippailuun.

Kalakastike on ollut minulle aikaisemmin hieman luotaan työntävää hajunsa takia. Ensimmäisen kerran wrapeja tehdessäni ujostelin kalakastikkeen määrän kanssa huomattavasti, mutta seuraavilla kerroilla olen rohkaistunut sen käytössä ja se todella kannattaa: maku paranee huomattavasti. Toki jos kalakastikkeen käyttö tuntuu vaikealta sen voi korvata soijakastikkeella.

Advertisements

~ by r1ksu on 29/01/2013.

2 Responses to “Jauheliha taipuu wrapiksi”

  1. Lääh. Rupesi tekemään näitä ihan hirveesti mieli, oli niiiin hyviä!

  2. Joo onhan näitä tullut tehtyä pariin otteeseen itselläkin. Tajusin tuossa juuri, että meillä on melko chilipainotteisia meidän murkinat :D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: