Ghettolan ensimmäinen vuosi takanapäin

Ruokabloggaaminen on vielä melko tuoretta hommaa meille verrattuna vanhempiin konkareihin täällä Oulunkin korkeudella, mutta huomasin tuossa yllätyksekseni, että tänään onkin blogimme 1v. synttäripäivä. Jee Ghettola!

Noh kovin suuria juhlallisuuksia tässä ei tullut järkättyä, mutta mennyt vuosi on ollut ruoan suhteen oikein mukava: uusia juttuja on tullut kokeiltua, uusia ravintoloita on testattu, jokunen uudempi bravurikin on syntyny ja yrttien sekä chilien kotikasvatus on ampaissut hyvään vauhtiin. Blogin puolella emme ole todellakaan niitä aktiivisimpia postaajia eli siinä voisimme hieman parantaa. Lisäksi pitäisi enemmän kirjoitella leipomuksista tänne, niitä minä ainakin harrastan paljon enemmän kuin mitä blogi antaa ymmärtää. Mutta joka tapauksessa, kohti uusia ruokaseikkailuja vuoden vanhempana blogina!

Näin synttäreiden kunniaksi postaan ihanan kasvisruoan, jota tein tässä alkuvuodesta omiin pyöreisiin synttärikinkereihini. Saimme mahdutettua pieneen asuntoomme melkoisen määrän ihmisiä, joita ruokimme pitkään haudutetulla chilillä ja intialaisella dal makhanilla. Dal makhani oli minulle ennestään tuttu ainoastaan suosimastamme intialaisesta täällä Oulussa, Garam Masalasta. Ihastuin siellä tähän kasvisruokaan, joka on niin täyteläinen ja maultaan vivahteikas. Ja sitä voi syödä ihan semmoisenaan ilman mitään lisukkeita.

Miettiessäni kasvisyöjävieraillemme vaihtoehtoa ruoan suhteen sain idean kokeilla tehdä tätä dalia itse. Reseptejä tutkailtuani päätin noudattaa hieman soveltaen tätä Youtubesta löytämääni reseptiä. Siinä vaikutti olevan jotakin autenttisuutta, enkä nyt tarkoita ainoastaan kokin ihanaa intialaista aksenttia.

***

Dal Makhani (n. 3-4 hengelle)

3 isoa valkosipulinkynttä

5 cm pala tuoretta inkivääriä

1  sipuli

1 vihreä chili

öljyä

reilu 1 tl juustokuminan siemeniä

1 tl kurkumaa

500 g paseerattua tomaattia tai tuoreita tomaatteja tehosekoittimessa hienonnettuna

1 tl chilijauhetta

1 rkl jauhettua korianteria

2 tl suolaa

reilu 50 g voita

1 dl vettä

n. 350 g (valutettu paino) käyttövalmiita mustia (tai vihreitä) linssejä

n. 170 g (valutettu paino) käyttövalmiita kidneypapuja

reilu 1 tl kuivattuja sarviapilan lehtiä (fenugreek leaves, intialaisittain methi)

1 rkl jauhettua garam masalaa

1 dl kermaa

pieni puska tuoretta korianteria

 

Kuori ja hienonna valkosipulit, sipuli ja inkivääri hienoksi silpuksi. Hienonna chili siemenineen.

Aseta keskikokoinen kattila levylle, kaada siihen hieman öljyä ja kuumenna. Lisää kattilaan juustokuminan siemenet ja paista niitä jokunen minuutti kunnes ne alkavat tuoksua, varo kuitenkin polttamasta niitä eli säädä kattilan lämpöä pienemmälle.

Lisää kattilaan valkosipuli, sipuli, inkivääri ja chili. Kypsennä niitä jokunen minuutti, jotta ne pehmenevät. Mausta seos kurkumalla. Lisää kattilaan paseerattu tomaatti. Voit myös itse soseuttaa tuoreita tomaatteja tehosekoittimella, mutta minusta valmiiksi paseerattu tomaatti oli ihan sopivaa tähän. Kun tomaattipyre alkaa kiehua lisää joukkoon chilijauhe, jauhettu korianteri ja suola. Peitä kattila kannella ja anna kiehahtaa kunnolla, varo kuumia tomaattiroiskeita! Lisää kattilaan voi ja sekoittellen sulata voi tomaattiseokseen. Kaada kattilaan vesi ja anna seoksen kiehahtaa rauhallisesti jokunen minuutti.

Seuraavaksi kattilaan lisätään valutetut linssit ja kidneypavut, sekoita hyvin. Linssit ja pavut voi ostaa myös raakoina ja keittää ne itse, mutta käyttövalmiit pavut ja linssit ovat todella käteviä kunhan muistaa valuttaa ne hyvin. Sekoita seoksen joukkoon kädessäsi hienontama kuivattu sarviapila ja garam masala.

Tässä vaiheessa dal makhanin tulisi olla kohtuu nestemäistä. Käännä levy pienelle lämmölle, jotta dal makhani kiehuu rauhallisesti ja peitä kattila. Anna seoksen kiehua rauhallisesti vähintään yhden tunnin ajan, välillä sekoittaen estääksesi papujen ja linssien pohjaan palamisen. Jos dal alkaa muuttua paksuksi ennen aikojaan voit lisätä joukkoon hieman vettä. Mitä pidempään dal makhani kypsyy, sen parempi. Oikeaoppisesti kypsentäminen tapahtuisi tandooriuunissa yön yli eli siitä voi suhteuttaa kypsennysaikaa arkipäivään.

Dal makhanin ollessa melkein valmista sen tulisi olla melko paksua. Lisää joukkoon kerma, sekoita ja anna kastikkeen vielä kiehahtaa viitisen minuuttia. Tarkista suola ja lisää sitä tarvittaessa. Valmis dal makhani on väriltään punertavan rusehtavaa. Silppua tuore korianteri ja ripottele silppu dal makhanin pinnalle. Tarjoile dal makhani naanleivän ja basmatiriisin kera tai voit nauttia sen semmoisenaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

***

Mitäpä tähän tarvitsee muuta sanoa. Todella hyvää ja täyttävää ja maku vain paranee jos jäljelle jää vielä uudestaan lämmitettävää seuraavalle päivälle. Kuvan dal makhanin nautin muuten perunan ja raskankerman kanssa ja se toimi mielestäni vallan mainiosti!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

~ by r1ksu on 22/02/2013.

2 Responses to “Ghettolan ensimmäinen vuosi takanapäin”

  1. Hyvä Ghettola! Onnea!
    Linssipata näyttää erinomaiselta. Tuli karmea nälkä!

  2. Kiitokset! Ja pata oli positiivinen onnistuminen itsellekin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: