Kuppeja ja tuliboolia

Helmikuu lähenee loppuaan eli kohtahan se on juhannus ja sitten taas joulu! Nyt on siis aivan hyvä hetki rustata tänne viime marraskuisen ruokabloggaajien Oulun pikkujoulujen tarjontaa Ghettolan osalta. Kiitokset vielä näistäkin kemuista illan emännälle Kotiharmille Kokkeillaan-blogista!

En halunnut tehdä mitään kovin massiivista pikkujoulupöytään eli finger food FTW! Tarjolle ilmaantui siis Thomas Kellerin The French Laundry Cookbook kirjasta lohitartar punasipuli-crème fraichella sekä internetin syövereistä vastaan tulleet chiliset mango-limekupit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

***

Lohitartar kupposet punasipuli-crème fraichella (24 kpl)

Lohitartar:

n. 115 g tuoretta lohifilettä

3/4 tl extra-neitsytoliiviöljyä

3/4 tl sitruunaöljyä (tai kuten itse tein puolikkaan sitruunan mehu ja hieman lisää oliiviöljyä)

1 1/2 tl hienonnettua ruohosipulia

1 1/2 tl hienonnettua salottisipulia

1/2 tl suolaa

hyppysellinen valkopippuria

 

Irrota lohifileestä nahka ja poista ruodot. Hienonna liha terävällä veitsellä hyvin hienoksi. Älä kuitenkaan käytä tehosekoitinta kalan hienontamiseen, menneepi hyvä tekstuuri pilalle. Yhdistä kulhossa hienonnettu lohi, ekstra-neitsytoliiviöljy, sitruunaöljy (tai sitruunamehu ja lisää oliiviöljyä) sekä hienonnetut ruohosipulit ja salotit. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Sekoita hyvin, maista ja lisää suolaa tai pippuria tarvittaessa. Peitä kulho ja anna tartarin maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia tai enintään 12 tuntia.

 

Punasipuli-crème fraiche:

1 rkl hienonnettua punasipulia

n. 1,20 dl (1/2 cup) crème fraichea

1/4 tl suolaa

hyppysellinen valkopippuria

 

Huuhdo silputtu punasipuli siivilän avulla kylmän veden alla minuutin verran, kumoa talouspaperin tai pyyheliinan päälle kuivumaan. Vatkaa crème fraiche pienessä kulhossa kuohkeaksi (mielestäni ei ole välttämätöntä). Varovasti sekoita fraichen joukkoon silputtu punasipuli ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Peitä kulho ja säilytä seos jääkaapissa tarjoiluun asti tai käytä viimeistään 6 tunnin sisällä.

 

Tarjoiluun:

24 kpl n. 2 cm pituista ruohosipulin pätkää (tarkaksi menneepi)

24 kpl croustades-kuppeja, esim. näitä

 

Lusikoi jokaisen croustades-kupin pohjalle hieman punasipuli-crème fraichea ja sen päälle n. 1 1/2 tl lohitartaria. Koristele koko komeus ruohosipulin pätkällä. Tarjoile heti!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Chiliset mango-limekupit (32 kpl)

1 kypsä mango

1 punainen chili

1/2 punasipuli

kourallinen tuoretta korianteria

1 limen mehu

2 rkl makeaa chilikastiketta

suolaa

pippuria

32 croustades-kuppia

 

Tehdään ensin makea chilikastike.

 

Makea chilikastike (valmista kastiketta n. 1,18 dl, 1/2 cup):

1,18 dl (1/2 cup) riisietikkaa

1,18 dl (1/2 cup) ja 2 rkl sokeria

0,60 dl (1/4 cup) vettä

3 rkl kalakastiketta

2 rkl sherryä

3 valkosipulinkynttä

1 rkl murskattua kuivattua kokonaista chiliä tai valmiita chilihiutaleita

1 1/2 tl maissitärkkelystä sekoitettuna 3-4 rkl:aan vettä

 

Kuori ja hienonna valkosipulit. Sekoita kaikki ainekset, paitsi veteen sekoitettua maissitärkkelystä, keskenään kattilassa ja kiehauta. Aseta levyn lämpöä pienemmälle ja anna kastikkeen kiehua hiljakseen noin 10 minuuttia tai kunnes neste on redusoitunut puoleen. Käännä lämpöä vieläkin pienemmälle ja lisää kattilaan veteen sekoitettu maissitärkkelys. Sekoita huolella ja jatka hiljakseen sekoittamista kunnes kastike suurustuu paksummaksi, noin parin minuutin ajan. Ota kattila pois levyltä ja maista: kastikkeen tulisi ensin maistua makealta, sitten happamalle ja viimeisenä siitä pitäisi irrota chilisen suolainen maku. Jos kastike ei ole makeaa, lisää sokeria. Jos se kaipaa lämpöä, lisää chiliä. Kaada kastike säilytysrasiaan tai lasipurkkiin.

Sitten itse mango-kupien kokoamiseen:

Kuori ja hienonna mango. Kuori ja hienonna punasipulin puolikas. Hienonna myös chili sekä tuore korianteri. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa ja mausta limen mehulla sekä makealla chilikastikkeella. Lisää myös suolaa ja pippuria maun mukaan. Jaa täyte croustades-kuppeihin ja tarjoile heti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

***

Croustades-kuppeja löytyy käyttövalmiina ainakin Stockmannilta ja Citymarketista. Niitä voi myös tehdä itse, mutta se on vielä minulla testaamatta. Makeaa chilikastiketta itsetehtynä tulee tosiaan reilusti enemmän kuin mitä resepti sitä vaatii, mutta sitä voi käyttää esimerkiksi dippikastikkeena kanansiiville tai marinointiin.

Crème fraichen vatkaus on minulle vähän mysteeri. Käsipelillä en ole koskaan saanut sitä kuohkeaksi, pikemminkin vain löysistymään entisestään. En tiedä sitten olisiko sähkövatkaimella lopputulos parempi vai onko suomalainen kaupasta saatava créme fraiche vaan huonoa vatkautumaan (vai enkö vain ossaa…). Siksi mielestäni siis tuon vatkausosion voi sivuuttaa ja käyttää crème semmoisenaan.

Ja ainiin! Meinasi vallan unohtua. Toki ghettolan parrakkaampi osapuoli loihti pikkujoulutunnelmaan meidän osalta jo perinteeksi muodostuneen feuerzangenbowlen. Ystävämme saksanmaalta aina joulun aikaan Suomeen tullessaan diilaa meille sokeritoppia eli zuckerhuteja, joita tarvitaan oikeaoppiseen bowleen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

~ by r1ksu on 26/02/2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: