Kyrsää

Tämän kesän hittinä meillä on olleet itsetehdyt tuoremakkarat. Aloittelevana lihanpiilottajina ollaan keskitytty vielä sikamakkaroihin. Näitä on sitten ihmisille on syötetty ja aina ovat parempiin suihin kadonneet paljon odotettua nopeampaa.

Makkaranteko sinänsä on aika helppoa, eikä eri sikamakkaroiden resepteissä suuria eroja ole. Kaikissa makkaroissa on sapluunana ollut n. 1.7 kiloa kassleria, 300g silavaa ja 2 ruokalusikkakukkurallista suolaa. Muita juttuja lisäämällä siitä saadaan varioitua sitten esimerkiksi kielbasaa, chorizoa, italialaista makeaa makkaraa tai vaikkapa texasin punaniskan makkaraa.

Yleinen viitekehys makkaran tekoon menee näin:

Kasslerit ja silavat tuuma * tuuma -paloiksi ja pakkaseen ~tunniksi. Lihamyllyn jauhatusosat on hyvä myös pistää jäähtymään.

Jauhetaan sianpalaset ja silava isoimmalla terällä. Tulee vähän rustiikkisempaa makkaraa kun ei vedä liian hienoksi. Sekaan mausteet ja muut särvimet. Jäkikseen maustumaan tunniksi tai vähän pidemmäksi. Käytettävä suoli, johon makkarat survotaan, on myös hyvä laittaa veteen likoamaan tässä vaiheessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meillä on käytetty valmiiksi suolattua lampaansuolta. Siansuolimakkarat on vielä kokeilematta, mutta siinä tuskin on muuta eroa kuin suoliadapterin koko jota myllyssä käytetään.

Kun makkarataikina alkaa olla valmista, säädetään lihamylly makkarantekovalmiuteen ja aletaan työstämään. Suolta tarvittava määrä (ts. pitkästi) suoliadapterin päälle rullalle, käynnistetään lihamylly ja annetaan makkaramassan täyttää suoliadapteri jotta syntyvään makkaraan ei jää ilmaa ja tehdään solmu suolen päähän. Tässä operaation vaiheessa tarvii sitten kaksi ihmistä – toinen täyttelee myllyä ja toinen ottaa suolta adapterista sitä mukaa kun se täyttyy makkamassalla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun kaikki tavara on suolessa, sidotaan myös toinen pää.

Pötkylästä sitten tehdään makkaroita ihan vain pyöräyttämällä suolta viitisen kierrosta ympäri halutuista kohdista riippuen siitä kuinka isoja makkaroita tahtoo. Makkaramassaa kannattaa varovasti puristella sivuun solmukohdissa jotta suoli ei repeä. Vuorottele solmukohtia tehdessä pyörityssuuntaa vuorotellen myötä- ja vastapäivään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Makkaralenkkien ollessa valmiita steriloidaan neulanpää esimerkiksi tulella ja puhkotaan jokaiseen makkaraan kolmisen pientä reikää tasaisille etäisyyksille. Talouspaperinivaskan (imee makkaroista irtoavan ylimääräisen nesteen) kanssa makkarat sitten säilytyspussissa tai astiassa jääkaappiin (tai pakastimeen pidempään säilytykseen) yön yli ja seuraavana päivänä ne voi grillata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grillaus ottaa sitten huomattavasti pidempään kuin kaupan tavara – yleensä menee
se 10-15 minuuttia ainakin jos grillissä on kohtuulliset lämmöt.

Tässäpä vielä reseptejä erilaisiin makkaroihin mitä on väsätty. Jokaiseen siis ensiksi:

  • 1.7 kiloa possun kassleria
  • 300 grammaa silavaa
  • 2 ruokalusikkakukkurallista suolaa
  • lampaansuolta (Stockmannilla myytiin 6-7 m pakkauksissa)

Sikaa, rasvaa ja suolaa on siis oltava!

Makea italialainen

  • 2 ruokalusikkakukkurallista sokeria
  • maustepussillinen paahdettuja fenkolin siemeniä
  • 2 ruokalusikkaa mustapippuria
  • 1.5 ruokalusikkaa muskottipähkinää
  • kokonainen nippu tuoretta persiljaa
  • kokonainen valkosipuli pieneksi hakattuna
  • 1.5 dl kuivaa sherryä
  • 0.5 dl sherryetikkaa

Lähde.

Kielbasa

  • 1 dl kylmää vettä
  • 2 valkosipulinkynttä pieneksi hakattuna
  • teelusikallinen meiramia
  • teelusikallinen mustapippuria

Lähde.

Texasin punaniskan makkara

  • 1 dl kylmää vettä
  • 1 ruokalusikallinen pippuria
  • 2 teelusikkaa chilirouhetta
  • teeluusikallinen jauhettuja korianterin siemeniä
  • teeluusikallinen juustokuminaa
  • puoli teelusikkallista chilijauhetta
  • 4 valkosipulinkynttä pieneksi hakattuna

Lähde.

Chorizo

  • 0.5 dl kylmää vettä
  • 0.5 dl punaviinietikkaa
  • 3 ruokalusikallista paprikajauhetta
  • 1 ruokalusikka chilijauhetta
  • 1 ruokalusikka chilirouhetta
  • 2 teelusikkaa oreganoa
  • 2 teelusikkaa juustokuminaa
  • 2 teelusikkaa jauhettua korianteria
  • 5 valkosipulinkynttä pieneksi hakattuna
  • ruokalusikallinen sokeria
  • teelusikkallinen mustapippuria

Lähde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Varioimalla ja innovoimalla saa vaikka mitä aikaan!

Näistä tulee oikeasti aivan mainioita ja kun näitä väsäilee, kaupan makkarat päätyvät helposti evääksi joko koiralle tai siilille varsinkin jos menet samaan grilliin moisia heittelemään ja maistat omatekoisen päälle.

Seuraavaksi pitää kokeilla muitakin eläimiä kuin sikaa suolen sisään. Erilaisilla sekoituksilla voi saada aikaiseksi esim. bratwurstia ja onpa eteeni tullut myös oravamakkaran resepti jossa kassler korvataan kolmella kissan pyytämällä kurrella! Vielä kun jostain saisi savusaunan missä noita voisi kuivatella niin voisi tehdä myös kuivattuja…

Advertisements

~ by mossman666 on 07/08/2013.

4 Responses to “Kyrsää”

  1. Entä se lokkimakkara :) ?? Ja oliko meillä muita hyviä ideioita piknikillä? Kiitos makkaramestareille mahtavista grilliherkuista!

  2. Joo lokkimakkarahan se oli kans listalla… tai pulukin vois olla. Tämä makkarahomma on siitä mukavaa, että mahdollisuudet ovat rajattomat :) Ja kiitokset itsellesi riisipalleroista!

  3. Miten tärkeää on, että makkarat lepäilevät yön yli ennen kypsennystä? Mitä tapahtuu jos ne kypsentääkin heti suoleenpanon jälkeen?

  4. Tasaisemmin leviää maut ympäriinsä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: