Hampurilaissämpylähommia

Parin viime vuoden aikana olemme perehtyneet monenlaisiin burgerisämpylöihin. On ollut pikaista sämpylää, pitkän kaavan mukaan tehtyä sämpylää, monivaiheista ja vaikeaa sämpylän vääntöä ja kaikkea näiden väliltä. Tarkoituksena on ollut löytää mielestämme paras burgerisämpylän ohje.

Mutta nyt olemme saanet hetkeksi ainakin tämän matkamme päätökseen ja löytäneet ehdottomasti tähän mennessä parhaan vastaan tulleen sämpyläohjeen. Kuohkeaa, pehmeää, puraisutuntuma on hyvä ja ennen kaikkea maku on miellyttänyt meitä: ei liian makea eikä liian suolainen. Reseptin löysimme Tukholmasta meille eksyneestä Jon Widegrenin teoksesta Flippin’ Burgers – Hamburgare Från Grunden. Nämä sämpylät eivät ole pelkästään hampurilaisia varten vaan olemme tehneet näitä pulled porkin kaveriksi ja chilinkin kanssa menevät lisukeleipänä vallan mainiosti.

Tällä reseptillä syntyy joko:

– 22 hampurilaissämpylää (70 g/kpl)

– 44 slidersämpylää (35 g/kpl)

– 66 miniburgerisämpylää (23 g/kpl)

***

Flippin’ Burgersin hampurilaissämpylät

850 g erikoisvehnäjauhoja

25 g hienoasokeria

15 g suolaa

40 g tuorehiivaa

5 dl (luomu) kevytmaitoa

50 g hunajaa

75 g rypsiöljyä

voiteluun:

1 kananmuna

hyppysellinen suolaa

vettä

Lämmitä kevytmaito kulhossa mikrossa tai liedellä kädenlämpöiseksi. Murenna lämpimään maitoon tuorehiiva ja lisää hunaja, sekoita. Sekoita kuivataineet keskenään ja lisää maidon joukkoon osissa, välillä sekoittaen. Lisää lopuksi rypsiöljy. Jos käytät taikinan tekoon monitoimikonetta, sekoita taikinaa keskinopeudella 10-12 minuuttia. Mutta jos vaivaat taikinan käsin (kuten me) tulisi taikinaa vaivata puolen tunnin ajan. Tällä kunnon vaivauksella on huomattava vaikutus lopputulokseen, joten siihen kannattaa panostaa. Aseta vaivattu taikina kohoamaan vedottomaan paikkaan 30-60 minuutiksi kunnes taikina on kaksinkertaistunut kooltaan.

Laita uuni lämpenemään 40°C ja jaa taikina 22:een 70 g painavaan osaan (tai pienempiin kuten edellä on esitetty). Pyöritä taikinapaloista pyöreitä palloja, aseta ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja litistä jokaista sämpylää litteämmäksi kämmenellä.

Aseta uunin alimmalle tasolle tai pohjalle astiassa kädenlämpöistä vettä. Laita tehdyt hampurilaissämpylät uuniin kohoamaan 60-80 minuutiksi kunnes sämpylät ovat kohonneet kaksinkertaisiksi. Tarkkaile uunin lämpötilaa, ettei se pääse nousemaan liian korkealle. Erillinen lämpömittari on hyvä olla uunissa tässä vaiheessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ota kohonneet sämpylät uunista ja nosta uunin lämpötila 230°C:een. Vispaa kananmuna rikki ja lisää munan joukkoon loraus vettä ja hyppysellinen suolaa, sekoita. Voitele sämpylät munalla (HOX! jälkiteksti), laita sämpylät lämmenneeseen uuniin ja laske uunin lämpötila 215°C:een. Paista sämpylöitä noin 6-8 minuuttia tai kunnes ovat kullanruskeita. Jäähdytä huoneenlämpöön ja tarjoile tai pakasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

***

Kunnon vaivauksella ja uunissa kohotuksessa on huomattavat vaikutukset sämpylöiden kuohkeuteen. Kiertoilmauunissa sämpylät mahtuivat kohoamaan yhtäaikaa kun pellit latoi eri kerroksiin. Meillä kohotuksessa kuitenkin melkeinpä lämpötilan osalta riitti kun uunin lämmitti 40-50°C ja sammutti uunin jättäen vain valon päälle. Lämpötila pysyi näin hyvin 40°C:n tuntumassa kun uunia ei aukonut. Se erillinen lämpömittari uunissa on todella hyvä olla.

Mutta tuosta sämpylöiden voitelusta munalla. Meillä se ei ottanut onnistuakseen. Sämpylät kohosivat niin kuohkeiksi, että niitä voidellessa ne lässähtivät huomattavasti. Olenkin jättänyt nykyään sämpylät voitelematta, ei vain tule ihan niin kauniita, kiiltäviä sämpylöitä. Tämä voiteluongelma on siis kuitenkin vielä ratkaisematta. Tiedä häntä miten ruotsalaiset sen saavat aikaan.

Nämä ovat kuitenkin parhaita hampurilaissämpylöitä mitä olemme kotona onnistuneet tekemään, mutta jatkamme kenties vielä tutkimuksia tulevina kesinä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

~ by r1ksu on 09/08/2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: