Sikabileet

Ghettolan isäntä vietti synttäreitä tuossa jokin aika sitten ja barbecue oli illan teema. Jutun juoni oli tehdä pulled porkkia parilla eri tavalla ja parilla eri soosilla. Myös sikavammaiset piti huomioida, joten varoituksen sanana: tämä postaus sisältää myös kasvisruokaa!

Smoke and Spicea aikani plarattuani päädyttiin tekemään “Boston Bay Jerked Pork”:ia ja “Perfect Picnic”:iä.

Aloitetaan jerkkisiasta.

Tehdään ensiksi rubi. 6 ruokalusikkaa sipulijauhetta, 6 ruokalusikkaa paahdettua sipulia, 2 ruokalusikkaa jauhettua maustepippuria, 2 ruokalusikkaa jauhettua mustapippuria, 2 ruokalusikkaa cayennea, 2 ruokalusikkaa sokeria, 4.5 teelusikkaa timjamia, 4.5 teelusikkaa kanelia, 1.5 teelusikkaa muskottipähkinää, 2 teelusikkaa suolaa ja silputtu habanero sotkettiin keskenään. Puolet tästä hieroskeltiin parikiloisen kasslerin päälle. Läski jääkaappiin yöksi. Muista pestä kädet tai silmien hieronnasta tulee tuskallinen prosessi…

Sitten amerikkalaistyyppiseen.

Rubi: 5 ruokalusikkaa jauhettua mustapippuria, reilu puolidesiä ruskeaa sokeria, 3 ruokalusikkaa paprikajauhetta, 2 ruokalusikkaa karkeaa suolaa, ruokalusikka sinappijauhetta, 2 teelusikkaa sipulijauhetta ja teelusikka cayennea. Puolet rubista parikiloisen kasslerin päälle ja jäkikseen yöksi.

Barbecue-soosia tehtiin kahta sorttia. “Mango-Habanero hellfire” ja toinen
vähän perinteikkäämpi creole-soosi.

Helvetin tulet valmistui näin: Blenderiin viskattiin kuutioitu kypsä mango, 3 kevätsipulia, 3 ruokalusikkaa limemehua, 1.5 tl molasseja, puolikas habanero, puoli teelusikkaa suolaa, 1/4 tl timjamia ja 1/4 tl maustepippuria. Surrur ja meillä on soosi!

Creole-soosissa oli vähän enemmän työtä.

Kattilaan öljyä ja keskilämmöllä kuumaksi. Sekaan 1 pilkottu keskikokoinen sipuli, puolikas vihreä pilkottu paprika, 2 pilkottua sellerinvartta ja 3 valkosipulinkynttä – myös pilkottuna. Haudutellaan kunnes vihannekset alkavat pehmetä, noin 5min. Sekaan vielä tölkki kuorittuja tomaatteja, pari desiä kanalientä, 1.5 desiä siiderietikkaa, 6 ruokalusikkaa amerikansinappia, 3 ruokalusikkaa ruskeaa sokeria, 2 ruokalusikkaa haluamaasi chilisoosia, 1/2 tl tabascoa tai franksia, 1/2 tl mustapippuria, 1/2 tl valkopippuria ja 1/2 tl cayennea. Suolaakin kuuluu lisäillä maun mukaan. Sitten keitellään 30min tai enemmän kunnes konsistenssi alkaa olla kohdillaan eli ei liian löysää eikä liian paksua.

Ja jotta tuusaus olisi loputonta, tehdään vielä moppauskastikkeet sikojen grillaukseen. Ensiksi jerkkipossulle:

Kattilaan jäljelle jäänyt jerkkirubi, 3dl siiderietikkaa, pilkottu sipuli ja 4 ohueksi viipaloitua valkosipulin kynttä. Kiehauta, mutta älä kiehuta.

Amerikan läskille:

Kattilaan jäljelle jäänhyt jenkkirubi, pilkottu sipuli, 3dl siiderietikkaa, 5 ruokalusikkaa pippuria, 2 ruokalusikkaa suolaa, 1 ruokalusikka sinappijauhetta, 4 valkosipulin kynttä ja teelusikka cayennea. Kiehautus.

Jotta homma ei olisi mennyt ihan lihansyönniksi, tehtiin myös pohjoiscarolinalainen
coleslaw. Tykkään henkilökohtaisesti tästä enemmän kuin perus-slaw:sta, kun
se majoneesi vaan ei ole näissä hommissa minun mieleen ja pieni tulisuus on kivaa.

Ensiksi slaw-soosi: 3 desiä siiderietikkaa, 1.5 desiä ketsuppia, 2 ruokalusikkaa chilirouhetta, ruokalusikka sokeria ja teelusikka suolaa sotkettiin keskenään.

Pilkottiin kaali ohuiksi siivuiksi ja slaw-soosi päälle. Sekoitus ja tämä voi tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin.

Tässä vaiheessa sitten voi viimein siirtyä pihalle korkkaamaan ja pistämään grilliä tulille. Hiilissä ei kannata tätä evästä tehdessä köyhäillä, eli kunnollisia brikettejä, jotka palavat sen 4h, on oltava tai hommasta ei tule mitään.

Grilliin toiselle puolen palavia hiiliä ja kun lämpötila alkaa heilumaan siinä 150C hujakoilla, siat grillin kylmälle puolelle. Lihalämpömittari toiseen sikaan kiinni ja kun sika alkaa sanoa 88C, on eväs valmista.

pojat

Hommahan ei tietenkään mene ihan näin yksinkertaisesti. Ilma-aukkoja joutuu jatkuvasti säätämään, että lämpötila pysyy oikeissa lukemissa. Sikoja pitää valella moppauskastikkeilla noin tunnin välein, että pysyvät mehukkaina. Lisäksi hiilet palavat loppuun, joten parin tunnin välein sinne saa aina muutaman hiilen lisätä tuleen. Lisäksi erinomainen makua parantava naapurienkiusaaja, on heitellä hiilien päälle märkiä savustuslastuja, jolloin kenellekään naapurustossa ei jää epäselväksi, että joku laittaa pihalla parempaa evästä kuin heillä on tulossa.

Kuitenkin, noin 4-6 tunnin päästä pitäisi alkaa olla valmista.

Sika saa tovin vetäytyä ja sen jälkeen sitten repimishommiin. Sika riekaleiksi ja sämpylän väliin sikaa, soosia ja slawia. Om nom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kasvisversiona tehtiin sitten portobello-hampurilaisia.

Otetaan puhdistettuja portobello-sienen hattuja ja valellään öljyllä ja suolataan. Grilliin 20-25 minuutiksi epäsuoralle lämmölle hatun koverapuoli ylöspäin. Noin 5min ennen lopetusta päälle läskit slicet provelone-juustoa. Hampurilaissoosiksi sekoitellaan vajaa desi majoneesia ja 3 rkl pestoa. Sämpylä – soosi – tomaattislice – sieni – sämpylä. Voi’la. Oli kuulemma hyvää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näillä eväillä sitä sitten siirryttiin keski-ikään ja eväs maistui.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

~ by mossman666 on 17/08/2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: