Texas Chili

Käsittämättömässä voittoputkessa olevat Kärpät innosti kisastudioon. Kisastudioon kuuluu äijämäinen eväs. Grillin ollessa talviteloilla ja paikallisen uuden hienon luomulihakaupan myydessä lähinnä lehmää päädyimme Texas Chiliin. Chiliä onkin keitelty useasti, mutta joka kerta siitä on jotain jäänyt uupumaan. Tällä kertaa pääsimme lopputulokseen, joka oli aika kohdillaan.

Aloitetaan mirepoix au gras:ta. 2 sipulia, 2 porkkanaa, 2 sellerinvartta, 6 valkosipulinkynttä ja puoli pakettia pekonia palasiksi ja riittävän kokoiseen pataan.

Pataan myös riittävä määrä pilkottuja chilejä. Chilien annostelu onkin tämän eväksen kohta josta lie yhtä monta koulukuntaa kuin kokkia, mutta nyt löytynyt nyrkkisääntö lienee aika hyvä: Kiloa lehmää kohti 1 habanero, 2 vihreää ja 2 punaista chiliä siemenineen päivineen. Chilihifistelijät voinevat vaihtaa vihreät ja punaiset joksikin enemmän hienostelulajikkeiksi.

Päälle vähän voita ja öljyä. Näiden tiristessä ruskistellaan toisessa pannussa pari kiloa kuutioiksi leikeltyä lehmän etuselkää. Etuselkä on mainio liha chiliin – riittävästi rasvaa, eikä maksa paljoa. Lihasta kannattaa siivota enimmät rustot, jänteet ja kalvot pois, mutta rasvaa ei tarvi turhia siivoilla. Sitä mukaa kun lehmät pannulta ruskistuvat heitellään ne pataan kasvisten seuraksi. Mukaan myös 1 silpottu punainen paprika.

Kun lehmät ja kasvikset ovat löytäneet toisensa, lisäillään pataan kuivamausteet. Fiilispohjalta meni määrät, mutta aineksia mitä meillä meni olivat juustokumina, jauhettu korianterinsiemen, paprika, suolaa, sokeria, pippuria, kanelitanko ja muutama neilikka.

Nesteiden lisäys aloiteltiin lisäämällä 1 tomaattipurkki. Tämä on nähtävästi jumalanpilkkaa joidenkin mielestä, joten jos haluat miellyttää jotain puolta Texasia, jätä tomaattipurkki pois. Perään litra tummaa olutta – meidän tapauksessa taisi mennä jotain tummaa Keisaria. Pataan myös litra lihalientä. Lihaliemikuutiota käytettäessä chiliin tulisi vettä, ja Hell’s Kitchen Suomi cheffin mukaan vettä ei käytetä kuin suihkussa. Samaa mieltä! Kunnon lientä pataan siis.

Lopuksi vielä pataan vähän tuoretta timjamia, persiljaa, puolikkaan limen mehu ja pari laakerinlehteä. Hellaa isommalle, että pata alkaa kiehumaan. Sitten vain levyä pienemmälle niin, että padassa käy pieni poreilu ja 4-6 tuntia myöhemmin pitäisi olla nesteiden haihtuneita ja lihat atomeina. Muista sekoitella chiliä välillä kypsennyksen aikana. Chili on valmista, kun suola ja sokeri on tarkistettu.

Yksi toinen jumalanpilkan muoto olisi lisätä papuja, jotka esim. ghettolan emännän mielestä ovat hyviä chilissä, mutta nyt mentiin puristisesti. Köyhät pistää papuja chiliin!

Särvimeksi riittää pullo tai pari kunnollista Amerikan IPAa ja muutama siivu vaaleaa leipää. Kuvaa ei ehditty ottaa kuin padan pohjasta, sen verran hyvin maistui :)

Tyhjä kattila..

Tyhjä kattila..

Advertisements

~ by mossman666 on 27/10/2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: