Massaman – curryjen kuningas

Curryt on herkkua. Meillä on ollut nyt projektina käydä intialaisia curryjä läpi A:sta Z:aan satunnaisina sunnuntaina, mutta niistä ei ole sen kummempaa kerrottavaa.

Curryjen kuningas tulee Intian sijaan kuitenkin Thaimaasta. Kyseinen eväs on massaman curry ja intialaisista curryistä poiketen se tehdään lehmästä. Paikallisessa thaikkuravintolassa jos sattuu lounastamaan ja massamania on tarjolla, sitä tulee tilattua lähes poikkeuksetta. Niinpä oli asiaankuuluvaa koittaa tehdä sitä myös itse. Resepti poimittiin David Thompsonin Thai Food-opuksesta, mutta muutettiin siinä olevat määrät vähän järjellisemmiksi.

Homma lähtee käyntiin ottamalla reilu kilo etuselkää. Leikellään siitä noin tuuma * tuuma -palasia. Isoon pataan 7.5dl kookoskermaa ja 4dl purkki kookosmaitoa ja kiehumaan. Lihat perään semmoisenaan ja annetaan hautua pienellä lämmöllä kannen alla kaksi tuntia.

Lehmän pöhistessä tehdään massaman-tahna. Pistetään 40 (kyllä, 40) kuivattua Bird’s eye -chiliä (ovat tosi pieniä) likoamaan veteen toviksi. Niiden liotessa paahdetaan kuiva-aineita. Ensiksi pannulle vajaa 2.5dl pähkinöitä (tai meidän tapauksessa käytimme pinjansiemeniä kun seurueessa on lievää pähkinäallergiaa) ja paahdetaan ruskeaksi.

Seuraavaksi paahdetaan samainen vajaa 2.5dl kookoshiutaleita.

Lopuksi vielä paahdetaan 15 kardemumman kotaa, 10 neilikkaa ja 6 laakerinlehteä. Näiden paahduttua niin, että alkavat tuoksua, kuoritaan kardemumman kodat, niiden siemenet maustemyllyyn ja perään neilikat ja laakerinlehdet ja ajellaan hienoksi. Valuta vedessä lillumassa olleista chileistä vesi pois.

Blenderi esiin ja sekaan chilit, kookoshiutaleet, puolet pähkinöistä, maustemyllyn sisältö ja rajusti suolaa. Surrrrrrr. Meillä on massaman-tahna.

Kun liha on pöhissyt sen pari tuntia, kaadetaan haudutuskookosliemi talteen ja jätetään pataan vain lihat. Pataan massaman-tahna, reilusti pieneksi hakattua tuoretta inkivääriä (noin 6 rkl), loput pähkinät ja kanelitanko. Paistellaan
tovi kunnes liha ottaa vähän tummempaa väriä ja koko seoksen mausteet alkavat tuoksua.

Viimeisessä vaiheessa kaadetaan haudutuksen kookosliemi takaisia pataan. Perään vielä 4 rkl kalakastiketta, 8 rkl tamarindivettä (vedellä laimennettua tamarinditahnaa) ja 6rkl palmusokeria. Pilkotaan mukaan vielä 4-6 perunaa lohkottuina suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Annetaan koko komeuden redusoitua ilman kantta kunnes perunat on kypsiä ja curryjen kuningas on valmista. Tarkista lopuksi vielä curryn suola.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pöytään voi heitellä erinäköistä särvintä kaveriksi. Meillä oli jasminriisiä ja höyrytettyjä kananmunia. Thai-chilikastiketta ei tarvinnut, se olisi todennäköisesti vain laimentanut tulisuutta.

Todella hyvää ja tuhtia evästä tuli. Hämmentävää on, että tähän ei tullut esimerkiksi sipulia tai valkosipulia ensinkään, mutta eivät ne näköjään aina ole tarpeellisia. Kalavammaisetkaan eivät nyrpistelleen nokkaansa, sen verran tiukasti linnunsilmächilit leikkasivat kalakastikkeen kalaisen maun taustalle. Mutta tästä currysta tuli ainakin ghettolan emännän suosikki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

~ by mossman666 on 10/11/2013.

One Response to “Massaman – curryjen kuningas”

  1. Ihanat mausteet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: