Cioppino

1800-luvun lopulla Achille Paladini muutti Italian Anconasta San Franciscon North Beachille. Kalastusalusten tuodessa särvintä mereltä Achille keräsi roippeet ja ylijääneet särvimet talteen ja kehitteli siitä Cioppino-nimisen kalasopan. Nykyään sitä nähtävästi tarjotaan melkein jokaisessa San Franin italialaisravintolassa. Kun Cioppinoa googlettaa, lähes jokainen vastaantuleva resepti on saanut 5 tähteä. Pitihän tätä kokeilla. Sopiva tilaisuus tarjoutui Oulun ruokabloggaajien pikkujouluissa – jos soppa olisi ollut pettymys, ruokalijoille ei silti olisi jäänyt nälkä.

Internet kertoi meille monia vaihtoehtoja miten moista saa aikaiseksi. Paikallisen kalatiskin poiketessa huomattavasti San Franciscon kalatoreista, pitää asioita hieman yksinkertaistaa, mutta ideana on kuitenkin, että soppaan kuuluu vähintään yhtä kalaa, yhtä rapua ja yhtä simpukkaa. Myös reseptejä oli monta monituista, mutta sopivasti yhdistelemällä sain sävellettyä menetelmän, jolla sopasta tulisi todennäköisesti melko hyvää.

Aloitetaan homma pistämällä pataan ohuiksi siivuiksi leikelty fenkoli, pieneksi silputtu sipuli, 3 silputtua shalottia ja silputtu sellerinvarsi. Paistellaan oliiviöljyssä noin 10 minuuttia. Perään 4 silputtua valkosipulinkynttä, suolaa ja chilirouhetta maun mukaan. Paistellaan vielä pari minuuttia.

Seuraavaksi pataan desilitra tomaattipyrettä ja sekoitellaan. Pari desiä valkkaria vielä pataan ja raavitaan padanpohja puhtaaksi. Lopuksi lisätään purkillinen purkkitomaatteja, 1.5 litraa kalalientä, laakerinlehti ja teelusikalliset kuivattua timjamia ja oreganoa. Annetaan pulputtaa
pienellä lämmöllä kansi raollaan pari tuntia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liemen ollessa valmista lisäillään vielä merenelävät. Tällä kertaa merenelävät olivat lohta, eläviä simpukoita ja jättikatkarapuja. Lisää tehoa pataan ja sekaan 800g haukkupalan kokoiseksi leikeltyä lohta ja 500g eläviä simpukoita. Kansi päälle ja kolmen minuutin kuluttua simpukoista pitäisi olla aika jättänyt. Lisätään vielä 300g ravunpyrstöjä pataan ja kolme minuuttia lisää. Soppa on valmista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Perinteisesti San Franissa soppa syödään paikallisen sourdough-leivän kanssa, mutta koska en tajunnut ostaa siellä käydessäni hipsteriltä sourdough-juurta, kyytipoikana kävi ihan normaali valkosipulipatonki. Erinomaisen hyvää on kun dippailee sitä kulhonpohjalle.

Internet ei ollut väärässä. 5 tähteä. Vinkkinä vielä SF:n kävijöille, että Ciappino-baariin sopalle ehdottomasti, jos kerran oululaisenki kalatiskin antimista saa erinomaisen version aikaiseksi.

Advertisements

~ by mossman666 on 06/12/2013.

7 Responses to “Cioppino”

  1. Tämä oli hykerryttävän hyvää!!!! Paras kalasoppa ikinä. Annan viisi tähteä.

  2. I quite like looking through a post that can make men and women think.
    Also, many thanks for permitting me to comment!

  3. Hi there, You’ve done a fantastic job. I’ll
    definitely digg it and personally recommend to my friends.
    I’m sure they’ll be benefited from this website.

  4. My relatives always say that I am killing my time here at net, except
    I know I am getting know-how everyday by reading such good articles or reviews.

  5. It’s really a cool and helpful piece of info. I’m happy that you
    shared this helpful info with us.Please keep us
    informed like this. Thanks for sharing.

  6. First off I would like to say terrific blog! I had
    a quiock question that I’d like to ask if you do not mind. I was interested to find
    out how you center yourself and clear your head before writing.
    I have had trouble clering my thoughts in getting
    my thoughts out there. I do take pleasure iin writing but it just seems like the first 10 tto 15 minutes are
    usually lost just trying to figure out how to begin.
    Any recommendations or hints? Thanks!

  7. Please let me know if you’re looking for a writer for your blog.
    You have some really good articles and I believe I would be a good asset.

    If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
    Please blast me an email if interested. Thanks!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: